Готівки вистачить на всіх, онлайн банкінг працює, – фінансовий експерт про війну і гроші

1021 0
Як під час війни правильно поводитися із фінансами, чи можна розраховуватися картками, чи працює онлайн банкінг і чи вистачить на всіх готівки?
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Банківська система працює у штатному режимі, але з обмеженнями Нацбанку через воєнний стан. З основних обмежень – заборона на транскордонні операції, на операції з країни агресора і з резидентами країн агресорів. Про це Tvoemisto.tv повідомив фінансовий експерт, директор департаменту комунікації АТ Кредобанк Віктор Гальчинський.

«Сьогодні були черги до банкоматів, але ми працюємо і підкріплюємо банкомати готівкою – система працює. Розрахунки картками і безготівкові платежі працюють без обмежень. Єдине, що Нацбанк заборонив видавати кошти у іншій валюті», – пояснив Віктор Гальчинський.

Масове зняття готівки можна пояснити невизначеністю, люди біжать за тим, що їм потрібно. Це готівка, заправки, та магазини. Будь яка кризова ситуація, тим паче війна, спричиняє це. 

«Так чи інакше банки витримали стрес-тест і продовжують працювати. Паніка залежить тільки від нас. Люди протестували систему і побачили, що вона працює – онлайн банкінг працює, розрахунки картками працюють, гривні вистачить всім», – сказав Віктор Гальчинський.

Найголовніше, за словами фінансового експерта, зберігати спокій, не бігти купувати і продавати валюту, якщо вона вам не потрібна для поточних витрат. Варто мати запаси у готівці, виконувати повідомлення місцевої влади стосовно цивільного захисту, зберігати спокій.

Нагадаємо, що Тvoemisto.tv сьогодні, 24 лютого, після вторгнення Росії організувало марафон на тему «Чому Росія хоче нашої паніки та як підготувався Львів?» Переглянути його можна тут:

Роман Тищенко-Ламанський


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!