Грицак про те, чому Україна переможе у війні та чи буде Майдан-3

4986 1
Якщо наша еліта не матиме політичної волі проводити реформи, варто чекати новий Майдан, вважає відомий український історик Ярослав Грицак. Про те, що зараз відбувається в Україні й до чого це може нас привести, професор Грицак говорив під час лекції в рамках загальноміської акції «Ніч у Львові».
Фото: expres.ua

Фото: expres.ua

Під час лекції він також говорив про війну з Росією та історичну пам'ять українців, пише iPress.ua. пропонуємо 10 найцікавіших тез його виступу:

1. Історична пам’ять є відображенням історії у кривому дзеркалі. Вона формується переважно у школах. Усе, що ви знаєте про історію зі школи, здебільшого неправда. До прикладу, Київська Русь. Її не існувало. Це концепція, яку видумали історики ХІХ століття. Насправді ж була просто Русь. Не було й Візантійської імперії – її мешканці вважали себе римлянами, романами. Візантію ж придумали історики XVI століття. Таких прикладів багато.

2. Історична пам’ять – це ніби хімія, яку виділяє наш організм: вона може нас лікувати, а може отруювати, затьмарюючи мозок. Яскравий приклад – Росія: там народ отруєний історією. Певна доза історичної пам’яті необхідна для формування патріотизму. Людині потрібні міфи – не неправдиві історії, а щось глибоке й зрозуміле без пояснення. Для росіян таким міфом є Велика Вітчизняна війна. Цей міф, як і всі інші, не має стосунку до правди чи неправди – це певний ментальний дороговказ.

3. Національні символи – синьо-жовтий прапор, гімн «Ще не вмерла» – значна частина країни наприкінці 80-х та на початку 90-х сприймала негативно. Остаточно легітимізувались вони тоді, коли Оксана Баюл здобула олімпійську медаль 1994 року: під час вручення медалі підняли прапор і заграв гімн. Іще одним об’єднавчим міфом є Голодомор.

4. Я не маю сумніву, що ми виграємо війну з Росією... Росія займає одну сьому частину земної кулі, а її частка валового продукту – лише 2%. Це приблизно стільки, скільки в маленьких Нідерландів. Чи може країна, маючи таку велику площу, виграти війну проти Заходу, який має 60% валового продукту?

Читайте також: Нобеліат Льйоса про Україну, політику Путіна і об’єднану Європу

5. Час, коли війни вигравали варвари, закінчився приблизно в XVI столітті. Відтоді вигравала завжди цивілізація. Так, Росія виграла війну з Наполеоном 1812-го та Другу світову, але вона виграла війну не проти, а разом із Заходом. Участь Заходу була дуже важливою для перемоги. Зараз інша ситуація: якщо Захід не на боці України так, як ми цього хочемо, то він точно не на боці Росії.

6. Теперішню війну я порівняв би з кінцем Першої світової, коли від масштабних операцій перейшли до окопної війни. Окопну війну програє той, у кого першого вичерпаються ресурси, хто має слабший тил. Порівнюючи потенціал Європи й Росії, я не бачу шансів Росії протриматись довго. Та очевидно, що це триватиме більше, ніж місяць-два, а в українській ситуації це досить багато.

7. Українське питання – одне з перших, у якому Вашингтон і Брюссель досягають консенсусу. Проблема Європи зараз у тому, що вона не має європейської ідентичності, а лише національну – тих, хто вважає себе європейцями, не більше 10%. Україна дає шанс на відновлення Європи, її пробудження від сну. Багато експертів уважають теперішню Україну найкращою Європою: тут є люди, готові жертвувати всім, навіть життям, за європейські цінності. Скільки європейців з інших країн ладні це зробити?

8. Революція Гідності – це не просто гарна метафора. Дуже добре про це сказав Тімоті Снайдер: «Європа зараз потребує прози, але вона потребує й поезії». Україна – це поезія.

9. Важливо, щоб ця війна не закрила нам вікно можливостей і не послужила виправданням відмови від реформ. Ми зараз маємо два фронти: один перед нами – це наш противник, а другий позаду – це корупція, яка так само поїдає наші сили. Є приклади держав, які проводили реформи, воюючи: Ізраїль, Південна Корея.

10. Покоління тих, кому зараз двадцять-тридцять років, хоче змін. Це головний революційний актор, що не зійшов зі сцени. Тому, якщо наша еліта не матиме політичної волі проводити реформи, варто чекати новий Майдан.

Читайте також: 15 тез Ярослава Грицака про студентське безробіття і вибір росіян


Читайте також:
4 Грудня, 2014 09:09
галина по вашим м1ркам, пане Ярослав, т1льки все те, що ви думаете 1 пишете е правдою, котра не п1длягае хоч якомусь маленькому сумн1ву. Вашу статтю я перечитала дек1лька раз1в я думала, що я щось важливе 1 основну думку не так зрозум1ла. Але прочитавши дек1лька раз1в я зрозум1ла, що ваша стаття приблизно того ж гатунку, що "науков1 досл1дження" таких як ви, котр1 стверджують що укра1нц1 це перш1 люди, вони будували египетськ1 п1рам1ди 1 1сус Христос народився в Карпатах. Шановний, дуже велика б1льш1сть народу Укра1ни, та 1нших держав, котр1 входили у склад СРСР, ще жив1 1 при памят1, 1 кожен 1з нас памятае як було жити, вчитися, ходити в магазини 1 на базар, в гост1, до родич1в чи на в1дпочинок. Ми можемо дати оц1нку под1шньому життю,але не треба бути таким цин1ком, щоб вважати, що весь народ був зомб1рованим пропагандою. Не треба вважати, що вс1 люди дурн1, а ви один дуже розум1ете життя 1 знаете, як треба робити правильно. Я просто пишу все це для того, щоб ви не зневажали народ 1 не вважали нас за таких дурн1в, як ви в сво1й статт1 характеризуете, людей, котр1 воювали 1 котр1 загинули. Це ваша особиста точка зору 1 так1 точки зору бажано би тримати при соб1. Ще жив1 т1 люди котр1 пройшли пекло в1йни 1 читати це для них дуже боляче. Ваша стаття це все одно як в Рос11 пара придурковатих д1вчат зайшла в храм нап1вголими 1 стали на анало1 танцювати, а тепер 1х вважають пол1тичними вязнями. Приблизно такого пошибу 1 ваша пи санина.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!