Чому 9 травня – не є Днем перемоги та недобуд поблизу центру Львова перероблять під медцентр. Підсумки доби

1098 0
Нині 10 травня та 441 доба героїчного протистояння російській агресії.

Ситуація на фронті: США виділили Україні черговий – 38-й – пакет військової допомоги на суму 1,2 млрд доларів. До нього увійшли: додаткові системи ППО і боєприпаси; обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів із системами протиповітряної оборони України, боєприпаси для протидії безпілотним авіаційним системам та 155-міліметрові артилерійські снаряди.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – здійснив 46 атак. Найзапекліші бої –за Бахмут та Мар’їнку.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 12 ударів по районах зосередження противника, а також 2 – по зенітно-ракетних комплексах. Уражено пункт управління, 2 артилерійських підрозділи на вогневій позиції та станцію радіоелектронної боротьби. Збито 6 ворожих БпЛА різних типів, 3 із них – типу «Шахед».

Читайте також: Хлопці, які слухали у центрі Львова російську музику, отримали повістки. Львівські патрульні зупинили автомобілі Range Rover на Кульпарківській та встановили дані водія, ним виявився 26-річний мешканець Донецької області. Окрім того, з’ясували, що агресивно поводився 20-річний мешканець Одеси.

Та: В Україні запрацював сайт з алгоритмом дій для поранених військових. На ньому є зразки рапортів та покрокові інструкції.

Акцент дня 1: «Нам потрібна колективна історична психотерапія». Історик про 9 травня та перемогу. Чому 9 травня – не є Днем перемоги і взагалі святом; що допомагає нам зрозуміти Другу світову війну; як переосмислити нашу історію і чому це важливо робити вже зараз; як працювати з історичними травмами і які наслідки вони можуть мати для України, якщо їх не проговорити; що повинно бути в програмі вивчення історії в школі та як пробіли в наших знаннях впливають на сприйняття теперішньої ситуації в світі; чому ми соромимося не лише власних злочинів, але й героїзму та досягнень, Tvoemisto.tv обговорило з головою Центру мілітарної історії, керівником експертної групи з питань внутрішньої комунікації Директорату інформаційної політики та стратегічних комунікацій Міністерства оборони України Василем Павловим.

Акцент дня 2:  «Нам треба захистити своє тіло, щоб не загубити душу», – Павло Гудімов. Павло Гудімов – український галерист, куратор і засновник артцентру «Я Галерея» в Києві та Львові, в минулому музикант, лідер гурту «Гудімов» та гітарист «Океану Ельзи». Сьогодні займається популяризацією сучасного українського мистецтва й випробовує нові форми мистецьких проєктів. Був куратором таких проєктів, як «Тіні забутих предків. Виставка», «Проєкт Енеїда», «Леся Українка: 150 імен», «Лабіринти ЛКСФ», «Ангели», «Чорнобиль. Подорож» та інших. Павло розповідає, чому «категорично проти» знесення радянських пам’ятників та ділиться своїми роздумами про переосмислення культури.

Читайте також: Жадана у Львові запитали, Чи піде він у політику. Наразі до нього не надходило пропозицій від політичних партій. А якби вони й були, то зараз це недоречно.

Ключові події:

1. Європарламент підтримав продовження безмитної торгівлі з Україною. Тарифи не застосовуватимуться до фруктів і овочів, на які поширюється система вхідних цін, а також сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки.

Читайте також: Банки відновили масове блокування рахунків українців через борги. Це пов’язано із набуттям чинності ухваленого закону;

2. У Міненерго прокоментували інформацію щодо введення графіків відключення світла. «Останніми днями у деяких ЗМІ шириться недостовірна інформація про нібито введення у травні графіків обмежень постачання електроенергії побутовим споживачам. Міністерство енергетики України офіційно заявляє: ця інформація не відповідає дійсності», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Львівська міська рада просить Кабмін погасити майже 1 млрд грн боргу. Це прохання стосується погашення заборгованості держави перед органами місцевого самоврядування з різниці в тарифах підприємствам теплопостачання міста;

2. У Львові запропонували розширити дорогу в центрі завдяки хіднику пам’ятника Міцкевичу. Площу пропонують реорганізувати, зробивши там пішохідний простір, тож зараз обговорюють, як забезпечити рух транспорту на цій ділянці.

На цю ж тему: Недобуд неподалік центру Львова хочуть переробити під медцентр. «Йдеться про достатньо занедбаний недобуд на вул Руфа. Будівлю планують завершити у тій висотності, яка сьогодні задана карнизом цієї будівлі», – зазначив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Та: У Святошинському районі Києва завершили розбір аварійних конструкцій будинку, пошкодженого уламками дрона. Саме у тій частині, куди 8 травня влучили уламки збитого ворожого безпілотника;

4. «Українська мова для бізнесу». У Києві започаткували проєкт з впровадження української у бізнес-середовище. 5 травня у коворкінгу провели перше заняття – присутні написали диктант, який згенерував ChatGPT та доповнив Артур Пройдаков – викладач української мови та найкращий вчитель 2021 року.

Читайте також: На Львівщині рекомендують закінчити навчальний рік на місяць пізніше. Різнобій не тільки вносить безлад в загальний навчальний процес, а й може призвести до того, що багато батьків просто не встигнуть подати заяви про навчання в обраних школах;

5. Тюльпани не тільки Львову. Нідерланди планують передавати квіти в інші міста України. «Щороку ми намагаємось залучити більше партнерів до цього. Ми дуже задоволені результатом. Найбільше мені подобається висадка тюльпанів у центрі міста, жовтого кольору», – розповів почесний консул України в Королівстві Нідерланди Еміль де Севрен Жаке.

Читайте також: Куди сходити в Києві цього тижня. Дайджест мистецьких подій у столиці із 9 до 14 травня. Добірка подій столичної культури.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!