Хабарництво та кумівство у місцевій владі: що про це думають львів’яни

2651 0
Майже дві третини опитаних львів'ян (64%) вважають корупцію серйозною проблемою на рівні міста. І лише 1% мають протилежну думку. Разом із тим за останні два роки майже кожен шостий львів’янин чи його знайомий зіштовхувався з хабарництвом на рівні місцевої влади.
Фото: t-v.te.ua

Фото: t-v.te.ua

Такі результати Всеукраїнського муніципального опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» від імені Міжнародного республіканського інституту.

 

За цим показником (64%) Львів опинився на 9 місті серед всіх обласних центрів в Україні. Найгірший показник в цьому плані виявився у Сум та Запоріжжя (по 73% опитаних). Найнижчі результати показали Сєвєродонецьк (Луганська обл.) та Маріуполь (Донецька обл.) – 39 та 37% відповідно.

Проте в порівнянні з таким ж опитуванням в лютому 2015 року, цей показник зменшився на 3%.

При тому, що за останні 2 роки 68% опитаних львів'ян чи їх знайомим не доводилося (були змушені чи по добрій волі) робити подарунок, давати чи платити хабар представникам місцевої влади для отримання від них якоїсь послуги чи документу.

Зате більше 5 разів з таким доводилося стикатися 1% респондентів, від 3 до 5 разів 2% і 14% мали такі інциденти один раз чи двічі за цей час.

Серед тих, хто з тим стикався за останні два роки, 4% робили це протягом останнього місяця. При цьому три з чотирьох опитаних (72%) вважають такі дії актом корупції. Ще в лютому 2015 року таку відповідь давали лише 65% респондентів.

Такий показник не дуже відрізняється від загальноукраїнських показників. Так майже дві третіх українців (63%) вважають корупцію суттєвою проблемою на рівні міської влади для свого міста. Ще 28% – що це скоріш проблема. І лише 1% - що це зовсім не проблема

Дещо нижчий негативний показник має кумівство. 56% опитаних вважають це суттєвою проблемою на рівні міської влади для свого міста. Думка львів'ян з цього приводу – 53% і 12 місце серед українських обласних центрів.

Лише кожен четвертий львів'янин (23%) вважає, що міський голова докладає зусиль до подолання корупції на рівні міської влади. 44% опитаних не погоджуються з такою думкою.

Найбільшу довіру своїх виборців має міський голова Хмельницького (44%). Найнижчу - очільник Сєвєродонецька - 6% при 66% негативних відповідях.

ДовідкаДані були зібрані у 24 містах України (Київ та усі обласні центри; у Донецькій області – Маріуполь, у Луганській – Сєвєродонецьк) 20 січня – 8 лютого 2016 року за допомогою face-to-face інтерв'ю на дому у респондентів.

Загальна вибірка: 19,200 інтерв'ю (по 800 у кожному місті). Цільова аудиторія - постійні жителі України віком від 18 років і старше. Вибірка є репрезентативною для населення міст по віку і статі. Для забезпечення репрезентативності вибірка була розподілена у відповідності із поділом міст Центральною виборчою комісією на виборчі округи. Охоплені щонайменше 50 дільниць (50 попередньо відібраних точок) у кожному місті. Вони були обрані випадковим чином, відповідно до конкретного кроку. Для процедури відбору респондентів були використані випадковий маршрут і правило дня народження.

Попереднє муніципальне опитування проводилось у 22 містах 2-20 березня 2015, загалом було опитано 17,600 респондентів. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 62,8%. Сума відсотків відповідей у графіках та діаграмах може не дорівнювати 100% через округлення. Опитування було профінансовано Урядом Канади.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!