Харчують, як офіцерів української армії. Як утримують військовополонених росіян в українському таборі

1691 0
Військовополонені з Росії і так званих «ЛНР» і «ДНР» мають змогу зателефонувати рідним.
Фото: Галина Терещук/Радіо Свобода

Фото: Галина Терещук/Радіо Свобода

У середньому на одного російського військовополоненого Україна витрачає на місяць 3 тисячі гривень, а харчуються полонені так, як офіцери української армії. Такі умови в таборі для російських військовополонених в Україні, де перебувають, крім російських військових, військовополонені із угруповань «ЛНР» і «ДНР». Про це йдеться у матеріалі журналістки Галини Терещук із Радіо Свобода.

Військовополонені перебувають у таборі, розташованому далеко від лінії фронту. Місце не називають з міркувань безпеки самих російських військовополонених. Також не розголошують кількість людей, яких утримують, оскільки тривають переговори.

Читайте також: На Заході України створили табір для військовополонених росіян

У таборі діють три структурні дільниці – це карантин, проведення індивідуальної роботи та адаптації і посилений контроль. Карантин для того, щоб вивчити особистість, виявити якісь захворювання, зокрема інфекційні. У житловій зоні військовополонені мешкають у кімнатах, де від 10 до 15 ліжок. Біля кожного ‒ невисока приліжкова шафка. На бильці одного з ліжок прив’язана вервиця.

З причеплених табличок з іменами і датами народження військовополонених відомо, що це переважно молоді люди, найстаршому ‒ 54 роки. Тут є приміщення, де вони дивляться телебачення. Як у пенітенціарних закладах, тут чіткий розпорядок дня ‒ харчування, дозвілля, перегляд телебачення, прогулянка, робота. Військовополонені займаються деревообробкою ‒ виготовляють, зокрема, піддони.

За словами заступниці міністра юстиції України Олени Висоцької, Росія не зацікавлена в їхньому обміні, тому невідомо, що буде з військовополоненими після завершення війни.

«Росія абсолютно не зацікавлена у цих людях, вони мають це розуміти і знати. Весь світ має розуміти, що це використання людей у війні. Мало того, що вони в найнебезпечніших ділянках воюють, дуже багато жертв, то ще й до них як полонених бездіяльне ставлення. Думаю, що навіть після закінчення війни ми матимемо клопіт, що з цими людьми роботи. Всі вони мають статус військовополонених», – каже Олена Висоцька.

За її словами, до цих полонених проявляють максимальну цивілізованість, створили нормальні умови. У середньому на одного військовополоненого Україна витрачає на місяць 3 тисячі гривень. Але це без врахування оплати праці працівникам пенітенціарного закладу, капітальних видатків. Власне, це та сума, яка лише йде на харчування, постіль, засоби гігієни для полоненого.

«Умови утримання полонених мають бути як військових. Женевська конвенція зобов’язує державу, яка утримує в полоні військових, харчувати так полонених, як вона харчує свої Збройні сили. Військовополонений харчується так, як офіцер української армії», ‒ зауважила Олена Висоцька.

Нагадаємо, що міністр юстиції Денис Малюська заявив, що в Україні створили табір для військовополонених із росії в одній із західних областей. До такої установи поміщають тих військовополонених, яких не планують обмінювати. Військові рф, військовополонені, які недавно потрапили в полон або які можуть бути обміняні найближчим часом, розподілені по установах Міністерства юстиції по всій території країни.

Фото Галини Терещук/Радіо Свобода


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!