Хірурги Львівського ОХМАТДИТу провели складну операцію місячній дівчинці з дефектом діафрагми

1544 0
Дівчинка вже перебуває вдома. Вона поки що на спеціальному харчуванні, щоб адаптувати кишківник до повноцінного навантаження.
Фото: klife.com.ua

Фото: klife.com.ua

Торакальні хірурги Львівського ОХМАТДИТу виконали складну операцію місячній дівчинці. Вони забрали шлунок, селезінку і кишківник з грудної клітки і пришили органи назад у черевну порожнину. Про це повідомляють на сторінці медзакладу у Фейсбуку.

Вроджена діафрагмальна грижа (або ще кила) – це дефект діафрагми, який трапляється у 1-4 дітей на 10 000 новонароджених. Органи черевної порожнини переміщуються в грудну, блокуючи розвиток легень. Проблема комплексна, адже у малечі страждають відразу всі органи грудної клітки і черевної порожнини. Про неї вперше мешканка Стрия і мама дівчинки почула ще на планових УЗД під час вагітності. У пологовому навонароджену з перших секунд життя підключили до спеціального високочастотного апарату ШВЛ і вже тоді доставили до ОХМАТДИТу для подальшого лікування.

Читайте також: У Львівській лікарні вперше провели операцію з пересадки серця. Фото, відео

«У дівчинки – тонкий кишківник і частина товстої кишки, шлунок і селезінка опинилися у грудній клітці, а ліва легеня була недорозвинена. Усі ці органи з черевної порожнини тиснули на цю маленьку легеню, сердечко і здорову легеню і не давали їм повноцінно працювати. Тут ніякий орган не був на своєму місці! Порушилися відразу і газообмін, і обмін речовин, і гемодинаміка», – пояснює торакальний хірург, який лікував місячну малечу, Олег Ленів.

За словами лікаря, дитині ще пощастило, що хоч одна легеня була розвинена, інакше її чекала б пересадка органа.

Найперше лікарі налагодили дихальну функцію – дитину перевели на спеціальний високочастотний апарат ШВЛ. Він необхідний, щоб не порушувалася робота інших органів. У лікарні є тільки 2 такі апарати у відділенні реанімації новонароджених. Вони дозволяють створити більшу частоту при меншому тиску. Тільки в таких умовах хірург може працювати.

Читайте також: Трьох медиків львівської лікарні швидкої допомоги звинувачують у смерті пацієнтки

Потім почали оперувати. Це була відкрита хірургія, але не через усю грудну клітку і черевну порожнину, а хірурги зробили доступ через маленький розріз і змогли виправити ваду через розріз у всього 3 см у лівій підреберній ділянці.

Третій крок – це виходжування дитинки. Цим займалися у реанімації новонароджених.

Дівчинка вже перебуває вдома. Вона поки що на спеціальному харчуванні, щоб адаптувати кишківник до повноцінного навантаження. За місяць наші лікарі знову оглянуть малечу. У дитини є всі шанси на повноцінне життя.

Додамо, що з весни цього року це вже 5 дитина з такою вадою у нашій лікарні. До речі, такі операції торакальні хірурги Львівського ОХМАТДИТу роблять уже понад 30 років, і медики закладу були першими у Західній Україні, хто їх запровадив.

Фото ОХМАТДИТу


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!