Хто така контактна особа і що робити після контакту з хворим на Covid-19. Пояснення лікаря

25709 0
Контактні особи підлягають самоізоляції на 14 днів від останнього контакту з підтвердженим або ймовірним випадком Covid-19 і завершують самоізоляцію без додаткових лабораторних досліджень.
Фот: Роман Балук

Фот: Роман Балук

Заступник директора Львівської обласної інфекційної лікарні Ігор Берник пояснює, що контактна особа – це людина, яка за дві доби до та 14 діб після появи симптомів у хворого:

  1. мала прямий фізичний контакт з ймовірним або підтвердженим випадком Covid-19;
  2. мала незахищений контакт (без використання засобів індивідуального захисту) із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на Covid -19 (наприклад, перебування в зоні хворого під час кашлю чи доторкування руками до використаних серветок);
  3. контактувала з хворим на Covid-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і не використовувала засобів індивідуального захисту або з підозрою щодо неправильного використання (наприклад, порушення цілісності клапану респіратора);
  4. перебувала у закритому приміщенні (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування закладу охорони здоров’я) із хворим на Covid-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше одного метру;
  5. інші випадки, які при ситуаційному аналізі мають ризики щодо інфікування Covid-19 (наприклад, проживання в одному будинку з ймовірним або підтвердженим випадком Covid-19, контакти в закритих закладах чи закладах з високим ризиком інфікування (заклади санаторного типу, будинки догляду з тривалим проживанням, дитячі будинки, хостели, пункти для тимчасового проживання біженців, соціальні заклади з тимчасовим проживанням, заклади пенітенціарної служби, громадський транспорт, інші місця та ситуації зі скупченням людей (робочі майстерні, офіси, приватні соціальні події тощо).

Що робити, якщо у вас відбувся контакт?

Контактні особи підлягають самоізоляції на 14 днів від останнього контакту з підтвердженим або ймовірним випадком і завершують самоізоляцію без додаткових лабораторних досліджень.

Контактні особи можуть припинити самоізоляцію, коли отримала негативний результат тесту на SARS-CoV-2 методом ПЛР, відібраного не раніше 8 дня останнього контакту з хворим на Covid-19.

Читайте також: У МОЗ пояснили, чому на Львівщині багато хворих на коронавірус

Для моніторингу самоізоляції використовується електронний сервіс «Дій. Вдома» Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Аби перевірити наявність симптомів, за контактними особами встановлюють моніторинг стану здоров'я шляхом побутових візитів, онлайн або телефоном.

Будь-яка контактна особа, яка захворіла і відповідає визначенню випадку Covid-19, стає підозрюваною і повинна бути протестована.

Якщо після контакту з хворим на Covid-19 у вас з’явилась слабко виражена симптоматика коронавірусу, то:

- сімейний лікар направляє на проходження лабораторного обстеження методом ПЛР;

- у випадку отримання позитивного результату або в разі непроходження тестування, пацієнт має самоізолюватись мінімум на 13 днів від дня появи симптомів;

- хворий повинен суворо дотримуватися респіраторної гігієни і етикету кашлю (в тому числі щодо носіння медичної (хірургічної) маски), гігієни рук та фізичного дистанціювання, у випадках коли самоізоляція неможлива;

- хворий має уникати спілкування і будь-яких контактів із особами із групи ризику розвитку тяжких ускладнень, у випадках коли самоізоляція неможлива.

Люди, які є в групі ризику щодо розвитку ускладнень:
1) тяжкі хронічні захворювання легень і серцево-судинної системи;
2) ниркова недостатність;
3) імуносупресивні стани (первинний і вторинний імунодефіцити);
4) тяжкі алергічні захворювання або стани;
5) аутоімунні захворювання)

Контактні особи з групи ризику розвитку тяжких ускладнень підлягають обов'язковому лабораторному обстеженню методом ПЛР на Covid-19, якщо вони перебували у контакті з пацієнтом із слабко вираженою симптоматикою Covid-19, залежно від отриманого результату лабораторного обстеження, в тому числі, якщо тест не зробили.

Читайте також: Пацієнта має цікавити кисень, а не тести на коронавірус. Експертка ЮНІСЕФ про загрозу від СOVID-19

У випадку позитивного результату лабораторного обстеження методом ПЛР та відсутності потреби в стаціонарному лікуванні повторне тестування не проводять (пацієнт має самоізолюватись на 13 днів від дня появи симптомів).

Що робити в разі, коли контактна особа, яка перебувала в тісному контакті (в межах одного метра) з особою з лабораторно підтвердженим випадком інфікування Covid-19 протягом 15 і більше хвилин, але симптоми коронавірусної інфекції відсутні:

- лабораторне обстеження методом ПЛР на Covid-19 призначається виключно особам, які входять до групи ризику розвитку тяжких ускладнень;

- негативний тест лабораторного обстеження методом ПЛР не означає, що у особи пізніше не розвинеться інфекційний процес і йому не потрібно продовжувати перебувати в самоізоляції;

- якщо у пацієнта з'явилися симптоми коронавірусної хвороби, слід діяти відповідно до положень, зазначених вище.

Що робити в разі, коли контактна особа не має симптомів Covid-19 і не перебувала в тісному контакті з пацієнтом з лабораторно підтвердженим Covid-19:

- лабораторне обстеження методом ПЛР на коронавірус не роблять (негативний тест не означає, що у особи згодом не розвинеться інфекційний процес);

- у випадку якщо особа за власною ініціативою лабораторно обстежується методом ПЛР, вона має самоізолюватись до того часу, поки не стануть ВІДОМИМ результати тестування, і звернутися до сімейного лікаря.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!