Хто такі сихівчани і чого вони хочуть. Результати опитування

3744 0
Мешканці Сихова найменш толерантні до безпритульних і росіян, вимагають паркомісць і пандусів та здебільшого довіряють своїм сусідам. Інститут міста опитав 600 сихівчан.
Інститут міста

Інститут міста

Паркомісця, пандуси, громадські туалети та майданчики, де можна легально вигулювати собак, та водойми – це те, чого найбільше бракує мешканцям найбільшого спального району Львова. 2 вересня Інститут міста та Центр міської історії презентували результати своїх опитувань, проведених серед сихівчан.

Читайте також: Мадрид, Багдад і соціальний колаж: навіщо науковці вивчають Сихів

В опитуванні Інституту міста, проведеному методом поквартирного анкетування, взяли участь шістсот мешканців Сихова віком від 18 років. 90% опитаних виявились власниками квартир, у яких живуть, 10% – орендують житло.

Сихівчанам пропонували оцінити якість тієї чи іншої сфери (транспортної інфраструктури, освіти, роботи комунальних служб тощо) за шкалою від 1 до 5.

Найбільш задоволені сихівчани кількістю аптек (3,9 бала з п’яти) та шкіл (3,6). Натомість, якість медичних послуг їм не подобається – 2,7 бала. Нарікають опитані й на брак бібліотек/медіатек, а також фонтанів і водойм у районі. Нагадаємо, навесні головний архітектор Львова Юліан Чаплінський озвучував ідею міської ради ревіталізувати річку Зубру в околицях Сихова.

Бракує сихівчанам майданчиків для вигулювання домашніх улюбленців (2,8 бала з п’яти), місць для паркування автомобілів (2,7), пандусів (2,6), громадських туалетів (2,4).

Серед соціальних інституцій, що заслуговують на довіру, сихівчани поставили на перше місце сім’ю (81,7%). 67,5% назвали волонтерів, 66,3% – церкву.

На найнижчий рівень довіри (27,3%) заслужила центральна влада. Львівській міській раді довіряють 35,2%, меру – 41,7% опитаних.

Безпеку свого району сихівчани оцінили на 4 вдень і 3,3 бала з п’яти можливих уночі. 80,7% опитаних зазначили, що знайомі з сусідами, 64,7% довіряють своїм сусідам.

Читайте також: Перші люди на Сихові. Як розвивався наймолодший район Львова

Опитування Інституту міста було профінансоване Посольством Великої Британії в Україні в межах проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», який виконує всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА».

ВСТАВКА ПРЕЗЕНТАЦІЇ:

 

Також результати міжнародної літньої школи «Сихів: простори, пам’яті, практики» презентував Центр міської історії. Це не кількісне дослідження: «Ми просто ходили квартирами й розпитували людей про їхнє життя, про спогади, які вони пов’язують із районом. Як говорили мешканці, Сихів – один із найкращих районів для життя, особливо з дітьми. В нас уже зібралась колекція старих дитячих фотографій, зроблених на Сихові в 90-х роках», – пояснила дослідниця історії району Ірина Склокіна.

Читайте також: Небо над Сиховом. Митці про красу, яку бачать у спальному районі Львова

Автори обох досліджень пообіцяли, що їхні результати ляжуть в основу майбутніх обговорень на стратегічних сесіях із розвитку Сихівського району. Перші зустрічі заплановані на вересень.

 

Катерина Бігун


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!