Хто відповідає за організацію харчування і якість продуктів у школах. Пояснення МОН

3542 0
В умовах коронавірусу організація шкільного харчування потребує інших підходів, обмежень та правил.
фото: city-service.lviv.ua

фото: city-service.lviv.ua

В умовах пандемії в школах мають забезпечувати здорове та безпечне харчування із урахуванням усіх протиепідемічних заходів. Відповідний лист про недопущення погіршення умов харчування у закладах освіти МОН надіслало в усі обласні та Київську міську державні адміністрації сьогодні, 11 вересня 2020 року. Про це повідомляє пресслужба МОН.

Рішення стосовно організації харчування учнів приймають керівник та засновник школи, враховуючи особливості організації освітнього процесу, кількість учнів, спосіб організації харчування тощо.

Читайте також: Easy English на карантин. Підбірка безкоштовних ресурсів, щоб вивчити англійську мову

Згідно з Законом «Про повну загальну середню освіту» саме вони відповідають за організацію харчування учнів у закладах освіти незалежно від їхнього підпорядкування, типу і форми власності, а також дотримання вимог санітарного законодавства.

Так, керівник закладу освіти затверджує примірні двотижневі та щоденні меню. Але обов'язковим етапом в організації харчування є оцінка якості харчових продуктів за смаком, запахом, кольором, консистенцією, умовами зберігання тощо (бракераж готової продукції). Тільки після цього страви можуть подаватися дітям.

Водночас підприємства (організації), що забезпечують харчування дітей у закладах освіти, також є відповідальними за якість та безпечність продуктів або готових страв, відповідно до наказу МОЗ та МОН від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах».

Читайте також: Важливо дивитися в очі. Як карантин змусив львівських учителів іти в онлайн

Т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет підкреслив, що в умовах коронавірусу організація шкільного харчування потребує інших підходів, обмежень та правил. А вже після скасування карантину школи повернуться до звичної моделі харчування дітей.

Нагадаємо, що під час карантину не дозволяють харчування за типом «шведського столу» і самообслуговування, а також роботу питних фонтанчиків. 

Харчування має відбуватися за таких умов:

  • учні мають харчуватись за графіком; 
  • відстань між столами повинна становити не менше, ніж 1,5 м; 
  • за одним столом має перебувати не більше, ніж 4 особи.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!