Хворіємо від інфекцій, а не протягів. Уляна Супрун про відчинені вікна в маршрутках

5513 0
Люди найчастіше хворіють від інфекцій, які є в повітрі, а не від самого повітря. Очільниця МОЗу розвіює міфи про небезпеку протягів.
зображення: фейсбук-сторінка Уляни Супрун

зображення: фейсбук-сторінка Уляни Супрун

Керівниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун роз’яснює на своїй фейсбук-сторінці, що сам по собі протяг не є чимось поганим, як не є поганим і вітер. Адже люди найчастіше хворіють від інфекцій, які є в повітрі, а не від самого повітря.

«Нарешті настала весна. А разом із нею й одвічна суперечка, – пише вона, –  ті, кому кортить вдихнути весняного повітря, частіше відчиняють вікна, а ті, хто боїться застудитися, наполягають притримати всі отвори зачиненими, бо може бути протяг».

За її словами, протяг як такий не загрожує здоровій людини. Якщо його постійно уникати, сидіти в замкненому приміщенні та закутуватися в одяг – навпаки людина стає більш вразливою: гірше сприймає перепади температури повітря та може швидше підхопити застуду.

Читайте також: Уляна Супрун у Львові: Усі громадяни матимуть доступ до всіх лікарень

«Щоби почувати себе в тонусі та бути більш здоровим – потрібно частіше дихати свіжим повітрям. Для цього будь-яке приміщення необхідно час від часу провітрювати. І якщо ви під час цього ненадовго потрапите під протяг – нічого страшного не відбудеться», – додає Уляна Супрун.

Інша річ – тривале переохолодження або ж сильний потік повітря, спрямований, наприклад, в ділянку шиї чи обличчя. Тоді й за 10 хвилин можна захворіти. Адже це загрожує запаленням м’язів, нервів та може активізувати збудники хвороб, які є в організмі.

Зі слів очільниці МОЗу, треба розуміти, що немає загального правила для всіх. Головне – забезпечити у приміщенні постійну рециркуляцію повітря та не нашкодити комфорту одне одного.

Читайте також: 5 міфів про медицину, які можуть нашкодити здоров’ю

«Тож якщо вам неприємно сидіти біля відчиненого вікна – не змушуйте себе й пересядьте туди, де не дме. А за можливості, краще вийдіть на якийсь час на вулицю, поки приміщення провітрюється. Якщо ж ви любите свіже повітря в кімнаті – провітрюйте на здоров'я та нічого не бійтеся. Проте і не зловживайте», – підсумовує вона.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!