Відмова від планових щеплень може призвести до спалахів кору чи дифтерії після Covid-19

8421 0
Чим більше ми відтерміновуємо планове щеплення, тим складніше буде його надолужити за календарем.
Фото: Наш лікар

Фото: Наш лікар

Якщо не робити планових щеплень, то після коронавірусу можемо мати спалах інших інфекційних хвороб. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила завідувачка відділу інфекційних хвороб Львівського обласного центру громадського здоров'я Олена Левицька.

Читайте також: Карантин не скасовує вакцинації. Львів'янам радять не відмовлятися від планових щеплень

«Є постанова головного державного санітарного лікаря №13 від 24 квітня, де є організація профілактичних щеплень в умовах пандемії коронавірусного захворювання. Потрібно робити і не припиняти профілактичні щеплення», –говорить Олена Левицька

Сімейний лікар має призначити індивідуальний графік прийому. Епідеміологиня наголошує, що коронавірус, як і всі інші пандемії, рано чи пізно закінчиться, а інші захворювання, які є вакцинокеровані, циркулюватимуть.

«Продовжать функціонувати – той же кір, епідемічний паротит (свинка – ред.), краснуха, дифтерія чи поліомієліт. Чим більше ми відтерміновуємо це щеплення, тим складніше буде його надолужити за календарем. Інакше ми потім будемо мати спалах кору чи, не дай бог, дифтерії», – каже лікарка.

Певній групі людей особливо рекомендовано робити зараз планові щеплення, бо вони зможуть допомогти перенести ту ж коронавірусну хворобу без ускладнень.

«Є групи – діти та дорослі, які не мають симптомів коронавірусного захворювання, кашлю чи підвищення температури. Людям, в кого є хронічні захворювання і кому понад 65 років – їм навіть зараз в умовах пандемії рекомендовано провести щеплення проти грипу та пневмококової інфекції задля того, щоб убезпечити. Якщо така людина з такої групи захворіє на коронавірус і буде мати при цьому вакцинацію проти пневмококової інфекції, то вона зможе легше перенести захворювання, без ускладнень», – розповіла Олена Левицька.

Читайте також: ВООЗ закликає країни не припиняти вакцинацію через вірус

Не можна на даному етапі робити вакцинацію людям, які знаходяться на самоізоляції чи обсервації та хворим з ознаками ГРВІ. Їм вакцинацію проводять тільки після закінчення повного періоду самоізоляції та обсервації, або до цілковитого виздоровлення.

Сама ж вакцина від коронавірусу з’явиться не швидше ніж за рік-два, каже епідеміолог. «Та й важко розробити ефективну вакцину, якщо вірус мутує. Ми вже знаємо, що коронавірус має два види S і L. L – більше агресивний. Тому рятівну вакцину ще важче винайти», - підсумувала Олена Левицька.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!