Іран визнав постачання дронів рф перед вторгненням в Україну в лютому. У МЗС відреагували

937 0
В іранському МЗС запевняють, що постачали дрони росії за кілька місяців до повномасштабного її вторгнення в Україну.

Іран вперше визнав, що постачав росії безпілотники, однак заявив, що вони були відправлені ще до вторгнення в Україну, де рф використовує дрони для ударів по електростанціях та цивільній інфраструктурі.

Джерело: «Європейська правда» з посиланням на Reuters.

Так, міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Аабдоллахіан заявив, що «невелика кількість» безпілотників була поставлена в росію за кілька місяців до того, як російські війська вторглися в Україну 24 лютого.

Читайте також: Іран планує передати росії балістичні ракети, – ЗМІ

У найбільш детальній на сьогодні відповіді Ірану щодо безпілотників очільник МЗС країни заперечив, що Тегеран продовжує постачати безпілотники до москви.

«Цей галас, здійнятий деякими західними країнами, що Іран надав росії ракети і безпілотники для допомоги у війні в Україні – ракетна частина абсолютно невірна», – сказав він, і додав, що «Щодо безпілотників – це правда, і ми надали росії невелику кількість безпілотників за кілька місяців до війни в Україні».

Раніше іранські високопоставлені чиновники та дипломати повідомляли, що Іран пообіцяв надати росії ракети класу «земля – земля» на додаток до більшої кількості безпілотників.

Офіційне інформаційне агентство IRNA цитує Амір-Абдоллахіана, який заявив, що Тегеран і Київ домовилися обговорити звинувачення про використання іранських безпілотників в Україні два тижні тому, але українці не з'явилися на узгоджену зустріч.

«Ми домовилися з міністром закордонних справ України надати нам документи, які вони мають, про те, що росія використовувала іранські безпілотники в Україні», – сказав Амір-Аабдоллахіан, але українська делегація в останню хвилину відмовилася від запланованої зустрічі.

Міністр закордонних справ Ірану повторив, що Тегеран «не залишиться байдужим», якщо буде доведено, що росія використовувала іранські безпілотники у війні проти України.

Читайте також: МЗС назвало Іран співучасником агресії рф проти України

Відомо, що росія останнім часом масово застосовує для ударів по Україні дрони-камікадзе, які фахівці ідентифікують як іранські «Шахед-136», а російські сили використовують їх під назвою «Герань».  Тегеран неодноразово заперечував передачу безпілотників росії. У Білому домі вважають заперечення Ірану неправдою.  

У відповідь на заяву іранського МЗС в українському візаві заявили, що Україна продовжуватиме вживати заходів, щоб унеможливити використання росією іранської зброї для вбивств українців і попередили Тегеран, що наслідки співучасті в агресії рф будуть масштабніші за вигоду від її підтримки.

Речник українського МЗС Олег Ніколенко зазначив, що раніше Іран всіляко спростовував постачання озброєння росії, яке вона використовує у війні. Іранський міністр поширив інсинуації про начебто відмову української сторони від зустрічі з іранськими експертами під тиском західних партнерів.

«Україна навчена довіряти лише фактам. Тому МЗС на чолі з Дмитром Кулебою, а також в тісній координації з українськими причетними відомствами, продовжуватиме вживати максимально жорстких заходів, аби унеможливити використання Росією іранської зброї задля вбивств українців та знищення нашої критичної інфраструктури», – заявив Ніколенко.

Ніколенко наголосив, що у Тегерані мають усвідомлювати, що наслідки співучасті в злочинах агресії рф проти України будуть набагато масштабнішими, аніж вигода від підтримки росії.

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!