Київ

Ірма Вітовська пропонує назвати вулицю в Києві на честь політв’язня Афанасьєва

1208 0
Нині вулиця носить ім'я Костянтина Заслонова, працівника НКВС, який усе життя працював у Росії та Білорусі.
Фото: Київрада

Фото: Київрада

На сайті Київської міської ради з'явилася петиція із пропозицією перейменувати вулицю Костянтина Заслонова у Дарницькому районі Києва на честь загиблого військового та політв'язня Геннадія Афанасьєва.

Авторка звернення – акторка Ірма Вітовська-Ванца зазначила, що Костянтин Заслонов був співробітником НКВС, проживав і працював у росії та Білорусії та ніякого позитивного відношення до України не мав. Крім того, ця вулиця визначена рішенням Київради як один з об'єктів міського підпорядкування, назви яких пов'язані з російською федерацією.

Натомість Геннадій Афанасьєв виступав за незалежність України, за повернення Криму та чинив спротив проти окупаційного режиму з 2014 року:
 

«Геннадій Афанасьєв все своє життя присвятив боротьбі за український Крим, був політичним в’язнем кремля (провів у полоні 767 днів), добровольцем пішов на фронт і став старшим солдатом 241 бригади Сил ТрО ЗСУ, брав участь у боях з росіянами у Київській, Харківській, Донецькій та Луганській обл. 18 грудня 2022 р. загинув в бою з під с. Білогорівка Луганської обл.», — йдеться в петиції.

Читайте також: мер Києва підтримав петицію киян про розірвання орендних договорів з УПЦ МП 

Зазначається, що після звільнення з полону в 2016 році Геннадій Афанасьєв жив у Києві, долучився до боротьби за звільнення українських бранців Кремля, написав книгу спогадів про арешт і полон «Піднятися після падіння», а також на громадських засадах обіймав посаду спецпредставника МЗС України з питань звільнення полонених.

«Геннадій Афанасьєв народився у м. Сімферополі, тому увічнення його пам’яті в історичній місцевості Нова Дарниця стане символічним доповненням існуючим кримським назвам вулиць, які знаходяться поруч — вул. Сімферопольська, вул. Севастопольська, вул. Ялтинська», — аргументувала авторка петиції.

Додамо, петиція з'явилася на сайті Київської міської ради 19 травня, станом на 19:30 22 травня вона набрала майже 3600 підписів з необхідних 6000. Проголосувати можна на сайті Київради або в застосунку «Київ Цифровий».

Як ми писали раніше, на сайті Кабінету міністрів України зареєстрували петицію про запровадження окремих вагонів для жінок та чоловіків в поїздах «Укрзалізниці».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!