Історії матерів, які втратили своїх синів на війні, та погіршення погодних умов у Львові. Підсумки доби

1193 0
Нині 15 травня та 446 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Ситуація на фронті:Сили оборони продовжують рухатись вперед на Бахмутському напрямку в районах передмістя. Наші підрозділи за сьогодні захопили більше десяти ворожих позицій на півночі та півдні околиць Бахмута та зачистили значну площу лісового масиву в районі Іванівського. Взято в полон ворожих солдат з різних частин, про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, в самому Бахмуті дуже гаряче. Ворог зібрав там усі сили і намагається просуватись, знищуючи все на своєму шляху. Тривають запеклі бої.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбулось 46 бойових зіткнень. В епіцентрі – Бахмут та Мар’їнка.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 23 удари по районах зосередження противника. Уражено пункт управління, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, засіб ППО та ще 7 важливих цілей ворога. Збито три БпЛА.

Сьогодні вночі, вчерговe, російські терористи атакували Україну ударними дронами-камікадзе «Shahed». Інформація щодо наслідків уточнюється.

Читайте також: МОЗ евакуювали 24 постраждалих українців на лікування до Європи. У закордонних клініках їм буде забезпечене спеціалізоване лікування та подальша реабілітація.

Та: СБУ відкрила справу проти львів’янки, яка виступила проти ЗСУ. Їй загрожує штраф або позбавлення волі до 5 років.

Акцент дня: «Усе буде добре, мамо». Розмова з тими, що втратили синів на війні. Матері загиблих військових у Львові вже стали «марсовою родиною»: приходять на могили синів, садять квіти, підтримують одна одну і шукають новий сенс у житті. Tvoemisto.tv розповідає історію кількох із них.

Вона втирає сльози. Сумує. Загортається в прапор. Пов’язує жовто-блакитну стрічку. Вірить, що її син тепер у небесному війську. І тамує біль, який насправді нікуди не зникає, стає частиною душі, але водночас змушує піднятися, стати на ноги і робити щось в його ім’я. Наприклад, посадити дерево, яке він не встиг, бо пішов на війну. До цього клена-явора будуть бігти діти вже наступних поколінь і дякувати за життя та волю. Такою є матір, яка не хотіла відправляти свого сина на війну, але прийняла його рішення захищати країну від ворога, боронити рідну землю.

Читайте також: День Матері. Цікаві факти про свято. Вперше відзначати День матері запропонувала борчиня за мир Джулія Уорд Хоув у 1872 році.

Ключові події:

1. Зеленському та українському народу вручили премію Карла Великого. «Ми маємо стати переможцями, щоб саме наш з вами погляд на життя залишився в Європі. Шановна Європо, Україна пропонує тобі перемогу, яка обернеться миром і збереже тебе», – заявив у відповідь Зеленський.

Читайте також: Зеленський прибув із візитом до Німеччини та подякував за рекордний пакет військової допомоги. Раніше президент повідомив, що приїхав у ФРН, щоб обговорити з лідерами Німеччини подальшу військову допомогу Україні, післявоєнну реконструкцію держави та інтеграцію з НАТО і ЄС;

2. В Україні виробництво пшениці зменшиться на 21%. Загалом передбачається, що Україна зможе експортувати 10 млн тонн пшениці порівняно з 15 млн тонн у поточному 2022/23 МР, відправка кукурудзи натомість становитиме 16,5 млн тонн порівняно з 25,5 млн тонн.

3. Скільки балів Україна поставила іншим країнам на «Євробаченні». Найвищу оцінку – 12 балів – Україна віддала Loreen зі Швеції. Зазначимо, що до складу національного журі увійшли Олександр Фоззі Сидоренко, Світлана Тарабарова, Тоня Матвієнко, Олег Собчук та Євген Хмара;

4. У Львові відкрили вулицю Союзу Українок. Раніше це була вулиця М. Лобачевського.

Читайте також: У Шевченківському районі Львова висадили нові дерева. Фото. Їх посадили в межах загальноміської акції «Хочу посадити дерево»;

5. Вперше за три роки Ботанічний сад приймає відвідувачів. Фоторепортаж. 

Tvoemisto.tv пропонує чарівні фото з цієї квітучої локації.

Читайте також: У Львові розпочав сезон велопатруль. «16 патрульних пройшли підготовку та тренування і вже від сьогодні стежитимуть за правопорядком на вулицях міста. Вони – мобільні та завжди там, де потрібна допомога», – йдеться в повідомленні Патрульної поліції Львівської області.

Погода у Львові: Гроза та дощ. Львів’ян попереджають про погіршення погодних умов. У понеділок буде хмарно з проясненнями, вранці та вдень короткочасний дощ та гроза. Вітер південно-східний, 7 – 12 м/с, пориви 15 – 20 м/с. Температура вночі 9 – 11°, вдень 17 – 19° тепла.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!