Із 13 січня в тестовому режимі запрацює е-квиток. Що ще слід знати пасажирам

2453 0
Нині фіналізують переговори з потенційними операторами, що допоможуть розмістити апарати з продажу квитків у орієнтовно 400 локаціях міста.
Фото: Електронний квиток ЛеоКарт

Фото: Електронний квиток ЛеоКарт

Із 13 січня у Львівській МТГ запускають перший етап впровадження електронного квитка. На цьому етапі взаємодіятимуть із пільговими категоріями мешканців громади. Сьогодні, 11 січня, під стінами Центру обслуговування пасажирів, що на вул. Горбачевського, 10, утворилася чимала черга з охочих отримати свої е-квитки. Так, за словами керівника департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олега Забарила, нині тут активно приймають документи, а також видають їх мешканцям.

Водночас, як кажуть самі пільговики, що прийшли до Центру після СМС-повідомлення про готовність картки, у черзі доводиться стояти годину-дві, а деяким – ще й на холоді. Приміром, львів’янин пан Ярослав говорить, що приїхав на вул. Горбачевського, 10 з мікрорайону Рясне-2. Скаржиться та не розуміє, чому не можна було передати картку до найближчого ЦНАПу – в Рясне-1, враховуючи, що серед пільговиків є люди, яким важко ходити. Документи він подавав ще влітку.

Читайте також: У Львові запрацював центр обслуговування пасажирів. Які послуги тут надають

У СМС-повідомленнях надходить також час, у який треба з’явитися в Центрі. Хоча насправді його там не дотримуються. Інші мешканці також вказують на скупчення людей попри пандемію. Усі вони подавали документи ще задовго до нового року.

Олег Забарило під час стріму Tvoemisto.tv каже, що паралельно до видачі пластикових карток «ЛеоКарт» триває інша робота, якої на перший погляд може бути не видно.

«У нас щоночі працівники ЛКП «Львівавтодор» перевіряють валідатори в депо, щоби з 13 січня пільговики змогли валідувати картки без технічних збоїв і проблем.  Понад 780 транспортних засобів, що курсують територією Львівської МТГ, обладнані валідаторами. Нині йде повторна перевірка, аби вони коректно працювали. Є низка додаткових завдань: навчання контролерів, які контролюватимуть оплату проїзду, навчання водіїв тощо», – каже він.

Нині також фіналізують переговори з потенційними операторами, що допоможуть розмістити обладнання (апарати з продажу квитків) у орієнтовно 400 локаціях міста. Йдеться про такі місця, як аеропорт, вокзал, автостанції, ТРЦ, зупинки та інші. Картка для мешканців Львівської МТГ буде безкоштовною, а для пільговиків з іншої громади – 60 грн. Їздити вони теж зможуть безкоштовно, попередньо отримавши картку в Центрі обслуговування пасажирів. Від студентів та учнів вимагають окремий перелік документів.  

Читайте також: День Х. коли у Львові запрацює е-квиток і чому не з 13 січня

Планують, що і через кабінет мешканця, тобто дистанційно, також можна буде подати документи для оформлення е-квитка, використовуючи електронний цифровий підпис. Станом на зараз, за словами Олега Забарила, є можливість видавати 5 тисяч карток протягом дня.

Директор ЛКП «Львівелектротранс» Микола Власюк пояснює, що затримка з видачею е-квитка виникла і тому, що низка профілів, тобто пакетів документів пільговиків, виявилася підробленою. Таких, на його думку, сумнівних документів є декілька тисяч.

Додамо, що мешканцям також презентувати попередню версію мобільного застосунку LeoСard, яким користуватимуться вже на наступному етапі впровадження е-квитка всі інші пасажири, окрім пільгових. Пільгові отримуватимуть лише пластикову картку і валідуватимуть її для проїзду.

Провідний інженер з ІТ-супроводу в проєкті Leocard Олександр Гудима пояснює, що в першій вкладці можна буде купити квитки: пересадковий, що дає можливість пересадки за 40 хв, короткостроковий – на 1-2-3-7 днів, довгостроковий – на 30-180-365 днів. Наступна вкладка «Мої квитки», далі – «Маршрути», де вказуватимуть рух, щоби знати, коли приїжджає транспорт. Також є функція планування маршруту тощо. Застосунок має пройти ще 2-3 перевірки на надійність та безпеку.

Детальніше про всі картки, ціни та пільги на проїзд з 13 січня читайте в матеріалі

Ольга Коваль

Відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!