Із 16 січня дитячі гуртки і секції мають перейти на українську

1376 0
Відтоді набуває чинності стаття 30 закону, яка передбачає остаточний перехід галузі обслуговування на державну мову.
фото: профспілка працівників освіти і науки україни

фото: профспілка працівників освіти і науки україни

Після 16 січня всі освітні послуги, у тому числі проведення гуртків і секцій, мають надавати виключно державною мовою. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За його словами, набуває чинності стаття 30 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка передбачає остаточний перехід галузі обслуговування на державну мову. Відповідно до закону, усі надавачі послуг зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Водночас на прохання клієнта його персональне обслуговування може відбуватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін.

Читайте також: Український блогер зібрав 100 тисяч підписників у ТікТок, розповідаючи про українську мову

«Варто пам’ятати, що вимога щодо обслуговування державною мовою стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у тому числі гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних послуг тощо», – каже він.

Тарас Кремінь також зазначив, що українською мають подавати інформацію на цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо. При цьому інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися й іншими мовами.

«Якщо порушили права на отримання інформації та послуг українською, споживач, може звернутися до працівника установи з проханням обслуговувати його українською, до менеджера або вищої керівної посадової особи, з проханням виправити ситуацію. Кожен громадянин також може скласти скаргу на ім’я Уповноваженого із захисту державної мови, направити її письмово або поштою на адресу Уповноваженого», – додав мовний омбудсмен.

Нагадаємо, Tvoemisto.tv зібрало низку джерел, де можна вдосконалити свою українську мову, навчитися писати без помилок і кальок, а розмовляти – без русизмів та суржика.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!