Wi-Fi та облаштовані внутрішні санвузли в школах. Що ще має змінити новий санітарний регламент

2014 0
Серед іншого, у новому Санітарному регламенті змінили підходи до організації харчування. У школах дозволяють організовувати кейтеринг.
Фото: svitedu.com.ua

Фото: svitedu.com.ua

Міністерство охорони здоров’я розробило новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Документ починає діяти 1 січня 2021 року. Про це під час брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Санітарний регламент передбачає наступне:

  • учнів, які проживають на відстані понад 2 км від закладу освіти, забезпечують транспортом до школи;
  • усі працівники шкіл повинні проходити обов’язкові профілактичні огляди. У разі порушення термінів їх до роботи не допускатимуть;
  • оренду приміщень шкіл не під освітні потреби заборонено;
  • дозволили для використання у закладах освіти дротове або бездротове підключення до мережі Інтернет. У разі, якщо використовують бездротове підключення, роутери Wi-Fi повинні розміщувати на висоті не менше, ніж 2 метри від підлоги і виключати у позанавчальний час;
  • учнів, які часто хворіють простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, рекомендовано розміщувати у третьому ряду, тобто біля внутрішньої стіни;
  • у закладах освіти повинні бути внутрішні санітарні вузли, адже кожна десята школа в Україні має зовнішній туалет, що несе ризики виникнення у дітей урологічних та сечостатевих хвороб.

 

Що з харчуванням

Серед іншого, у новому Санітарному регламенті змінили підходи до організації харчування. У школах дозволяють організовувати кейтеринг, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи НАССР. Також вимоги документа базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Читайте також: У Львові презентували нове шкільне меню від Євгена Клопотенка

«Наприклад, передбачили низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ», – каже головний державний санітарний лікар України.

У Санітарному регламенті визначили перелік продуктів харчування, які забороняють продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах (чипси, сухарики, попкорн, ковбаси, сосиски, копчену і солону рибу, деякі солодощі тощо). Також встановили групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти) та врегулювали питання організації харчування дітей з особливими потребами.

«Тепер, якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра про певні дієтичні потреби дитини, власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування з урахуванням рекомендацій лікаря», – додав Віктор Ляшко.

Нагадаємо, що на позачерговому засіданні вчора, 9 грудня, уряд затвердив ініційоване МОЗ рішення про посилення карантинних обмежень на період з 8 до 24 січня 2021 року. Зокрема, не дозволятиметься відвідування закладів освіти, крім дитсадків.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!