Із чим пов’язане зростання цін на яйця та чого ще очікувати. Пояснення експерта

1651 0
Великі комплекси, які мали серйозну частку у виробництві яєць, зараз відновлюють роботу.

Ціни на продукти в Україні ще зростатимуть на 7-10%, водночас дефіциту продукції не буде, тому створювати ажіотаж не потрібно. Про це у матеріалі Tvoemisto.tv Хліб може подорожчати на 50%, а от картоплі маємо вдосталь експерт аграрного ринку, ексначальник головного управління сільського господарства та продовольства ЛОДА Іван Стефанишин.

«Щодо підвищення цін на яйця, то це – сезонна ситуація, яку спостерігають щороку. Але в 2022-му до фактора сезонності додалося й зниження їх виробництва. Деякі птахофабрики розташовані в зоні небезпеки, зокрема на тимчасово окупованій території або близько до воєнних дій», – пояснює він.

Читайте також: На ринок хліба на Львівщині чекають зміни. Що відбувається

Іван Стефанишин каже, що великі комплекси, які мали серйозну частку у виробництві яєць, зараз відновлюють роботу. Залишаються й інші фактори впливу на зростання вартості яєць: подорожчання електроенергії та енергоносіїв, комбікорму. Також, на його думку, завжди є ті, що спекулюють, і ті, що заробляють.

Нагадаємо, що, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства, внутрішня продовольча безпека України повністю забезпечена, і дефіциту продовольства не очікується. В країні вдосталь соняшникової олії, цукру та яєць, відтак підстав для суттєвого здорожчання цих продуктів немає. Навіть навпаки – у листопаді може відбутися певна стабілізація цін на продукти. Детальніше про те, що відбуватиметься з цінами на найважливіші продукти харчування, чим варто запасатися, чого бракує, а чого, навпаки, в надлишку, читайте в матеріалі Tvoemisto.tv.

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!