Лікарям дозволять виписувати зі стаціонарів Covid-пацієнтів, яким потрібна киснева підтримка

1892 0
Відповідно до змін, рішення про виписку приймає лікуючий лікар на підставі зменшення клінічних ознак захворювання.
Фото: Freepik.com

Фото: Freepik.com

Міністерство охорони здоров'я внесе зміни до стандарту надання медичної допомоги під час лікуванні Covid-19, якими дозволить виписку пацієнтів, що потребують кисневої підтримки. Про це на брифінгу розповіла перша заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Садов'як.

«Зміни стосуватимуться того, коли пацієнт може бути виписаний зі стаціонару, коли вже не потребує стаціонарного лікування, але ще потребує кисневої підтримки», – каже вона.

Читайте також: У Львові збирають гроші на кисневі концентратори тим, кого нікуди госпіталізувати

Відповідно до змін, рішення про виписку приймає лікуючий лікар на підставі зменшення клінічних ознак захворювання, тенденції до нормалізації лабораторних показників. Так, якщо у хворого попри відсутність клініко-лабораторних ознак, активного інфекційного процесу методом ПЛР, визначають фрагменти РНК збудника, його можуть виписати додому на самоізоляцію та продовжити лікування з сімейним лікарем.

Пацієнта, який потребує кисневої підтримки, можуть виписати на амбулаторне лікування за його або його законного представника вимогою та одночасного виконання двох вимог:

  • SpO2 (насичення крові киснем) має бути більше або дорівнювати 94% при диханні пацієнтом киснем низького потоку 3−5 літрів на хвилину;
  • наявність у сімейного лікаря кисневого концентратора, який забезпечує потік кисню до 8 літрів та пояснення пацієнту правил використання та обслуговування концентратора, що забезпечується сімейним лікарем.

 

«Тобто якщо пацієнт не потребує при певних показаннях стаціонарної допомоги, але потребує кисневої підтримки, його можуть виписати додому під спостереження сімейного лікаря і за наявності в лікарській амбулаторії концентратора, який забезпечить певну кисневу підтримку в домашніх умовах», – додає вона.

Читайте також: За що платить Covid-пацієнт і скільки коштує день у львівських лікарнях

Нагадаємо, що напередодні міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив про те, що держава виділила 693 млн грн для закупівлі кисневих концентраторів для так званого обмінного фонду на первинній ланці.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!