Кабмін змінив формулу розрахунку цін на газ, прив’язавши її до цін на нідерландській біржі

4148 2
Постанова уряду має дозволити зменшити ціни на газ для населення.
ілюстративне фото: 24 канал

ілюстративне фото: 24 канал

Кабінет Міністрів прив’язав ціну газу для населення до його вартості на нідерландській біржі. Відповідну постанову уряду від 24 січня оприлюднили сьогодні, 28 січня.

Читайте також: Нафтогаз знизить ціни на газ у грудні і запропонує кілька варіантів ціни з 1 січня

Зазначається, що з 1 січня Нафтогаз продає газ за цінами, які не можуть бути вищими від рівня, який враховує середньоарифметичне значення фактичних цін (End of Day) природного газу на наступну добу поставки газу (Day-Ahead and Weekend) на нідерландському газовому хабі (ТТF) за період 1-22 числа місяця постачання газу відповідно до інформації біржі Powernext/EEX, різницю (спред) між ціною на хабі TTF та кордоні України і тариф на послуги транспортування природного газу для точки входу в Україну на міждержавному з'єднанні з Польщею/Словаччиною/Угорщиною.

З 1 січня 2020 року ціна придбання природного газу за спецобов’язками не може бути вищою від ціни продажу плюс торговельна надбавка Нафтогазу на рівні 1,917% від зазначеної ціни.

Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель відзначав, що ця постанова уряду дозволить зменшити ціни на газ для населення.

Читайте також: Як у Львові подати показники за воду, газ і світло, не виходячи з дому. Інструкція

Додамо, що з 1 січня 2020 року Україна перейшла на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів. Гарантована оптова ціна зафіксована на рівні 5500 грн за тис. куб. м. Ті, хто відмовився від гарантованої ціни, платитимуть відповідно до ціни на ринку. Львів’яни вже почали отримувати по дві платіжки за газ: за саму його вартість та транспортування. Раніше вартість доставки газу зазначалась окремим рядком в загальному рахунку.


Читайте також:
28 Січня, 2020 14:19
? Опять Роттердам +++++++! А шоб вас качка копнула!
28 Січня, 2020 13:48
666 ... замість надати українцям НАШ , УКРАЇНСЬКОГО ВИДОБУТКУ ГАЗ , оті сс.учені "слуги" народу "ввімкнули дурника" ... а українські змі на своїхш пальтах з задоволенням ( може, за долю малую ?) понесли людям чергову благу звістку про чергове пАкрАщення ... ".. Схаменіться ! .. Будьте -- люди ! .. " ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!