Київ

Бізнесмен пояснив, чому ставка оренди землі під кесон «сталінського метро» на Оболоні у Києві є такою низькою

1059 0
Бізнесмен Ігор Тинний стверджує, що вартість оренди є похідною від можливості використання ділянки.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Ігор Тинний, власник компанії «Гювекхаус», яка володіє кесеном на Оболоні, в інтерв'ю «Бізнес Цензор» прокоментував вартість оренди землі під кесон «сталінського метро» та поділився планами на реновацію об'єкта. За його словами, земля під кесоном виділена компанії без права нової забудови, тому ставка оренди нижча, ніж якби на ділянці можна було звести багатоповерхівку. 
 

Нагадаємо, Київрада передала «Гювекхаус» в оренду ділянку на десять років за 22 тисячі гривень на місяць. Тоді активісти вказували, що ділянка належить до водного фонду, які не можна забудовувати, окрім цього нібито є проєкт рішення, яким передбачено житлову й громадську забудову. Також місцеві активісти стверджували, що Київрада віддала в оренду земельну ділянку, яка є частиною парку «Наталка».

На це орендар Ігор Тинний зазначав, що ділянка не є частиною парку, а знаходиться поруч з ним. Цієї думки і в міськраді. У Київраді тоді говорили про маніпулятивність заяв мешканців та активістів, що стосувалися зокрема і вартості оренди. Річна орендна плата за земельну ділянку становить 311 531,19 грн, тобто 25 961 грн на місяць. Ця сума складає 3% від нормативної грошової оцінки, яка складає 10 384 373,11 грн. Рішення міста передбачає, що земельну ділянку використовуватимуть «виключно для експлуатації та обслуговування існуючих об’єктів без права нової забудови». 

Вартість оренди є похідною від можливості використання ділянки, стверджує бізнесмен. Земля виділена без права нової забудови, тому ставка оренди нижча, ніж якби на ділянці можна було звести багатоповерхівку: 
 

«Ціна оренди землі визначається однаковою формулою, кому б в оренду Київрада її не надавала б. Нам виділили землю для експлуатації існуючих будівель з правом реконструкції під рекреаційні заклади, але без права нової забудови. Там не можна побудувати, скажімо, багатоповерхівку», – зауважив бізнесмен.

Як розповів Тинний, об'єкт був отриманий у «жахливо занедбаному стані і сума орендної плати не є принциповою, оскільки у благоустрій території варто буде вкласти десятки мільйонів гривень. Доріжки, фонтани, паркові скульптури, рослини, багато рослин».
 
Автори Facebook-сторінки «Кесон на Оболоні» дали свою оцінку питанню про вартість оренди: «Можно вічно дивитись на те, як тече вода, як горить вогонь і як журналісти питають про вартість оренди ділянки під Кесоном».
 

З нерозумінням бізнесмен ставиться до місцевих критиків проєкту, які наголошують на «легендарності» кесона, оскільки власнику довелося вигрібати безліч шприців та купу іншого сміття.

«Я б хоч якось поважав місцевих критиків нашого проекту, якби нам не прийшлося вигреби з нього так багато лайна, шприців та сміття. Досить скоро там стане так гарно, що вся критика припиниться. Бажаючі наср*ти і в занедбані будівлі і в людські голови хай собі шукають інше місце, - каже Тинний. - Досить скоро там стане так гарно, що вся критика припиниться. Це буде гарна рекреаційна зона з музичною сценою, спортзалом, простором для дітей та ресторанами», – анонсував власник.

За його словами, зараз проводяться опитування серед мешканців району та локальних бізнесів: вже є кілька конкурентних концепцій, що саме варто розмістити у будівлях; проводиться аналіз на відповідність цільовому призначенню та потребам споживачів. 

«Мова про бізнеси на кшталт дитячого, ігрового та розвивальних центрів, СПА-комплексу, гастростудій тощо. Скоріше за все, ми просто знайдемо орендарів серед місцевих мешканців. Самі не будемо оперувати. Найкраще з людьми комунікують ті, хто там безпосередньо живе. Мені необов'язково торгувати на Оболоні морозивом», – підсумував бізнесмен.

Також Тинний без уточнень каже, що наразі проєкт знаходиться на паузі «через тиск правоохоронців», однак триває розробка концепції та продовжується ремонт кесона усередині та назовні.

Відмітимо, кесонно-тунельну секцію в урочищі Наталка почали будувати в 1936 році, вона мала стати частиною залізниці, яку збиралися прокласти під Дніпром для логістичних потреб армії. Після вторгнення Німеччини у 1941-у, про будівництво забувають, а після завершення війни в ньому вже не було потреби, але кесон залишили.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!