Київ

Стало відомо, як у Києві хочуть перетворити кесон на Оболоні в івентхол з рестораном

1324 0
Підрядник ТОВ «Гюверхаус», який орендує земельну ділянку під кесоном «Сталінського метро» на Оболоні, презентував проєкт ревіталізації об'єкта.

17-метровий Кесон на Оболоні перетворять на унікальний івент-хол. Про це розповів перший заступник голови комісії Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин Григорій Маленко. Фото проєкту опублікував також головний світловий дизайнер і засновник компанії Expolight Микола Каблука, який працює над проєктом.
 
За їхніми словами, роботи по реконструкції бетонної споруди вже тривають. Над проєктом працює команда «Loft buro».
 
Об’єкт всередині підсвічуватиметься з використанням ефекту 3D. Планується підсвітка у природній водній та цифровій тематиках. Також підсвітка буде змінюватись в залежності від подій та пори дня.
 
«Фішкою стане 3D-мепінг проєкцій всередині на стелі, що завдяки різним ілюзіям створюватиме відчуття перебування в печері. Багатофункціональне інтер’єрне освітлення проявлятиме архітектуру, з різними сценаріями під кожен час доби та події», – зазначив Маленко.
 
«Об'єкт буде символізувати те, що тоталітарні режими, які спалюють людські життя та ресурси як сірники — не вічні! Вони розвалюються як Колос на глиняних ногах. А життя, демократія та свобода - проростають і перемагають. Це місце буде присвячене волі, силі життя та радості людей», – каже Каблука.
 
«Ми хочемо створити віртуальний 3D-простір в інтерʼєрі, якій впливатиме на сприйняття приміщення та його кордонів. Логічним є використання водної тематики в природніх та цифрових форматах», - додає Каблука.
 
Також передбачено розробку кастомного софту, через який буде здійснюватись керування освітленням фасаду і інтерʼєру згідно календаря, до якого привʼязані відповідні сценарії освітлення.
 
Фінальний дизайн проект буде представлений восени 2023 року.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Як ми писали раніше, Департамент міського благоустрою КМДА видав оновлену контрольну картку ТОВ «Гювексхаус», яка дозволяє компанії виконувати будівельні та земельні роботи на території парку «Наталка». Власник планує створити рекреаційну зону з музичною сценою, спортзалом, простором для дітей і ресторанами. У компанії стверджують, що нове будівництво в рамках проєкту не передбачено. Окрім кесона, на ділянці розташовані ще пʼять захаращених споруд — їх планують привести до ладу.
 
Також у компанії зазначили, що заявлений термін виконання робіт – 29 травня 2024 року – визначений автоматично, як рік із дня отримання дозволу, і може бути скоригований як в один, так і в інший бік в залежності від динаміки реалізації проєкту.
 

Нагадаємо, Київрада передала компанії «Гювекхаус» в оренду ділянку на Оболоні на десять років за 22 тисячі гривень на місяць. Тоді активісти вказували, що ділянка належить до водного фонду, які не можна забудовувати, окрім цього нібито є проєкт рішення, яким передбачено житлову й громадську забудову. Також місцеві активісти стверджували, що Київрада віддала в оренду земельну ділянку, яка є частиною парку «Наталка».

На це орендар Ігор Тинний зазначав, що ділянка не є частиною парку, а знаходиться поруч з ним. У Київраді тоді говорили про маніпулятивність заяв мешканців та активістів, що стосувалися зокрема і вартості оренди. Річна орендна плата за земельну ділянку становить 311 531,19 грн, тобто 25 961 грн на місяць. Ця сума складає 3% від нормативної грошової оцінки, яка складає 10 384 373,11 грн. Рішення міста передбачає, що земельну ділянку використовуватимуть «виключно для експлуатації та обслуговування існуючих об’єктів без права нової забудови. 

Тинний наполягає, що  на ділянці не планується нове будівництво. Він стверджує, що нерухомість буде реконструйована. Зокрема у кесоні, ймовірно, зроблять міні концертну залу. А ресторан можуть зробити у іншій будівлі на території ділянки.

Також Тинний без уточнень каже, що наразі проєкт знаходиться на паузі «через тиск правоохоронців», однак триває розробка концепції та продовжується ремонт кесона усередині та назовні.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

ТЕГИ: київ, Кесон

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!