Кліматологиня пояснила, із чим пов'язана аномально тепла зима та якою буде весна

8792 0
Останній місяць зими також, ймовірно, буде на 2-3 градуси теплішим порівняно з кліматичною нормою.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Січень 2023 виявився одним з найтепліших за період інструментальних спостережень і загалом зима виявилася аномально теплою, як і очікували синоптики. Середня за місяць температура повітря у січні була на 1-5 градусів вищою, ніж кліматична норма, а на Прикарпатті та Закарпатті – навіть на 5-6 ⁰С і вище. Йдеться нову кліматичну норму 1991-2020 років. Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Укргідрометцентру Віра Балабух пояснює, які на це є причини.

За її словами, причинами аномально теплої погоди є зміна клімату, зумовлена людською діяльністю, а також особливості атмосферної циркуляції, що спостерігали у північній півкулі. 

Читайте також: Погода у Львові. Прогноз на неділю

«До таких процесів належить, насамперед, Південне коливання, яке уже третій рік поспіль перебуває у від’ємній фазі – Ла-Ніньо і впливає на погоду багатьох регіонів, і України також. Поступово Ла-Нінья втрачає свою інтенсивність і уже на початку літа Південне коливання може перейти в додатну фазу Ель-Ніньйо, яка зумовлюватиме уже інші процеси у північній півкулі. Проте, незважаючи на зменшення інтенсивності Ла-Нінья, його вплив на глобальну атмосферну циркуляцію ще зберігатиметься до кінця лютого і на початку весни», – каже Віра Балабух.

Як наслідок, додає вона, останній місяць зими також, ймовірно, буде на 2-3 градуси теплішим порівняно з кліматичною нормою.

Водночас, за оцінками Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США та Європейського центру середньотермінових прогнозів, весна в Україні очікується теплою. Середня за сезон температура повітря може бути вищою, ніж норма на 1-2⁰С. Такі ж аномалії очікують і для середньої за місяць температури повітря. Температура повітря у лютому та березні свідчить про ранній розвиток весняних процесів. 

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!