Київ

Кличко пояснив, чому прийшов у суд захищати Труханова

1104 0
«Мова йде не про прізвища, а про принципи», каже Кличко
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Мер Києва Віталій Кличко пояснив, що хотів узяти на поруки мера Одеси Геннадія Труханова, оскільки є головою Асоціації міст України і має відстоювати інтереси місцевого самоврядування. Про це пише Українська правда.

«Я є головою Асоціації міст України, яка об’єднує понад 1 тисячу громад. В тому числі, і Одеську. Як голова АМУ, я повинен відстоювати права та інтереси місцевого самоврядування. Бо мери, місцева влада сьогодні виконують складну і важливу функцію − надання послуг і сервісів мешканцям в критичних умовах війни − в умовах руйнування інфраструктури, проблем з електро-,  водопостачанням. Опікуються життєзабезпеченням населення громад», - сказав Кличко.

Він додав, що у даному випадку мова йде «не про прізвища, а про принципи». Мер Києва нагадав, що справа щодо Труханова триває не один рік, і що суди весь цей час «ухвалюють різні рішення».

«Це вже третій мер, якого фактично прибрали через суд. І це схоже на чергову спробу утисків місцевого самоврядування. І, на жаль, вже стає тривожною тенденцією − прибирати обраних громадою мерів. Тому АМУ просила суд взяти Труханова на поруки», - пояснив він.

На запитання, чи буде Кличко вживати якихось заходів для звільнення Труханова з-під арешту, наприклад вносити заставу, мер столиці сказав, що «вносити заставу не збирався і не буде», оскільки зазвичай «свої кошти спрямовує на допомогу ЗСУ».

У ВАКС повідомили, що мер Києва Віталій Кличко та нардеп Антон Кіссе були присутні на засіданні з обрання запобіжного заходу Труханову. Там підтвердили, що Кличко просив віддати Труханова на поруки АМУ.

Нагадаємо, напередодні Кличко прийшов в Вищий антикорупційний суд, аби взяти на поруки одеського мера Геннадія Труханова.  Прихід Кличка до суду і його прохання віддати Труханова на поруки викликали обурення у деяких активістів. На суді він позитивно схарактеризував мера Одеси, але суд до розгляду питання про поруки не перейшов.

Зважаючи на те, що обвинувачений не вніс 30,866 млн грн застави, визначеної судом, прокурор звернувся до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу із застави на тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

ВАКС, заслухавши доводи сторін, частково задовольнив клопотання та застосував до обвинуваченого запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з альтернативою внесення 13,420 млн грн застави.

На виконання рішення суду обвинуваченого взято під варту в залі суду.

Нагадаємо, за версією слідства, Труханов у період з липня по грудень 2016 року спільно з іншими посадовцями Одеської мерії та представниками приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси в сумі 92 млн грн. Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за свідомо завищеною вартістю.

Надалі сплачені кошти планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області.

У грудні 2016 року НАБУ та САП ініціювавши накладення арешту на кошти, сплачені із місцевого бюджету Одеси.

Пізніше у цій справі встановили організатора та інших учасників схеми. Зокрема, за даними слідства, екснародний депутат Олександр Дубовой є організатором схеми. Крім нього, про підозру повідомили депутату Одеської обласної ради Олегу Бабенку, ексдепутату Кілійської районної ради Одеської області Анатолію Коломійцю та Поповій.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!