Київ

Кличко відповів на звернення очільників районів Києва з проханням відмовитись від посади голови КМДА

1230 0
За словами Кличка на облаштування укриттів голови РДА отримали 1,2 млрд гривень
Фото: КМДА

Фото: КМДА

Мер столиці Віталій Кличко відреагував на відеозвернення голів райдержадміністрацій Києва, у якому просять політика відмовитись від посади голови КМДА та залишитися лише мером. Свій допис Кличко оприлюднив у Telegram-каналі.

«Подивився відео, записане головами районів столиці. З якими, до речі, сьогодні зранку обговорювали результати перевірки й недоліки в облаштуванні укриттів, які мають усунути в районах. На це РДА отримали загалом за минулий і цей рік 1,2 млрд гривень і були відповідальними за їх облаштування, – зазначив мер Києва. – Ваша «дружна команда» навіть за це не готова відповісти. Про що ви ще там говорите? Про повноваження? Так з 2014 жодного з них вас не позбавили, а в 2015-му навіть додали. Скільки грошей, виділених на укриття, ви освоїли? Відповім: загалом по місту трохи більше 10 відсотків! То ви будете брати на себе відповідальність за місто?! Князівства створювати?», – написав Віталій Кличко.

Мер Києва назвав показовим те, що декламатором слабо полумʼяного спічу виступив Дмитро Ратніков, щодо відсторонення якого на час розслідування мер столиці звернувся до президента Зеленського після трагедії в Деснянському районі 1 червня.

«Коли я тоді зранку спілкувався з людьми, які були, зрозуміло, на емоціях після страшної трагедії, голова району ховався за деревами, а потім тихенько втік», – зауважив Кличко.

Читайте також: у «Київ Цифровий» з’явилася офлайн-мапа укриттів

Очільник Києва підкреслив, що закони, Конституція, обʼєднання зусиль у війні, яка руйнує Україну, не є важливими для тих, хто писав цей текст главам районів, змусив його записати і хто намагається розбалансувати вщент владу в столиці, знищити самоврядування і створити хаос у Києві.

«Не сійте вітер в серці країни! Не робіть відвертої політичної дурні. Суспільство все бачить і розуміє», – наголосив Віталій Кличко.

Нагадаємо, у ніч на 1 червня 2023 року під час ракетної атаки російських окупантів у столиці загинуло троє людей, серед яких 9-річна дитина. Мешканці намагалися потрапити до укриття поліклініки у Деснянському районі, але двері були зачинені.

Тоді Кличко заявив, що відповідальність за трагедію несуть «керівник медзакладу і глава району, який має контролювати роботу укриттів, що є на мапі міста». 

Він також звернувся з проханням відсторонити голову Деснянської РДА і наголосив, що голів районних адміністрацій призначає президент України.

 
Нагадаємо, відповідно до офіційної інформації, питанням цивільного захисту має займатися КМВА, втім КМДА теж займалася цими питаннями, і, до прикладу, у жовтні 2022 обіцяла, що рятувальники зрізатимуть замки з укриттів, якщо балансоутримувачі триматимуть їх зачиненими під час тривоги.
 

Голова КМВА Сергій Попко, коментуючи трагедію, говорив, що відповідальність за трагедію має нести влада на всіх рівнях «від керівника міста до голів району».

Президент Зеленський наголосив, що відповідатимуть дуже конкретні люди та «може бути нокаут».

Додамо, суд помістив під варту лише одного з трьох затриманих після трагедії осіб – охоронця поліклініки, який не відкрив двері сховища. Він каже, що не встиг це зробити – між оголошенням тривоги і падінням уламків минуло декілька хвилин, оскільки ворог застосував балістичні ракети. Двоє інших фігурантів справи – керівник поліклініки та заступниця голови РДА – під домашнім арештом. Сам голова РДА не був затриманий.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!