Коли біля Меморіалу Небесної Сотні у Львові висадять заплановані сосни

2772 0
За проєктом тут зрізали 30 дерев. Замість них мали посадити вісім сосен та кущів.
Фото: Христина Процак

Фото: Христина Процак

Вісім сосен, які мали висадити тут узимку, посадять швидше за все восени. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів архітектор проєкту Андрій Лесюк.

«Сосни стовідсотково мають бути. Посадка буде швидше за все осінню. Проблема в тому, що проєкт не зданий ще в експлуатацію, немає офіційного завершення будівництва. Дерева є його завершальним етапом. Якщо вдасться завершити швидше, то висадка дерев може піти окремим проєктом», – пояснив Андрій Лесюк.

Тут також потрібне ще певне завершальне корегування по східцях та інших моментах, уточнив автор проєкту.

Читайте також: У Львові відкрили перший в Україні Меморіал небесної Сотні 

На території Меморіалу мають висадити вісім дерев і вісім кущів. «Єдине, що тут можна посадити, це сосни з такою висотою, бо інші дерева просто закриють панораму і сквер втратить сенс», – каже Андрій Лесюк.

Висота дерев сягатиме до 10-ти метрів.  «Це будуть семи, восьмиметрові молоді сосни. Це таке місце, що немає часу 15-20 років чекати, поки виростуть якісь інші дерева»», – додав він.

Орієнтовна вартість посадки одного дерева, за його словами, близько 50 тисяч гривень.

Посадка осінню буде трішки дорожчою. «Ми планували висадити дерева цієї зими, це був спрощений варіант, бо взимку тримається коріння і не розсипається грунт і це дуже важливо для сосни. Але садити їх можна і осінню. Буде фінансово дорожче. Головне, щоб вони були посаджені і прижилися», – прокоментував Андрій Лесюк.

Раніше керівниця управління екології ЛМР Олександра Сладкова поділилася з Tvoemisto.tv думкою, що тут можна було б висадити висококласні липи, які пропонував нідердандський розсадник Ebben, але, за її словами, вирішувати авторам проєкту.

Андрій Лесюк прокоментував, що йому важливо, аби це були власне сосни, які і були закладені у проєкт. 

Читайте також: На території Меморіалу Небесної Сотні у Львові висадять 30-річні сосни

Нагадаємо, облаштовувати Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні почали у вересні 2018-го року. Переможця конкурсу на найкращий проєкт меморіалу визначили у лютому 2017 року. Перше місце посів авторський колектив, у який входять Андрій Лесюк, Марія Яструбчак та Христина Пундак. Місце для майбутнього меморіалу обирали і узгоджували з родинами героїв.

17 квітня минулого року у сквері «На Валах» заклали пам’ятну капсулу, яка започаткувала будівництва Меморіалу Небесної Сотні. У серпні ЛКП «Зелений Львів» провело торги та визначило підрядника робіт – ТзОВ «Т.В.Д.». Вартість реконструкції скверу та облаштування меморіалу становить майже 20 млн грн. Після відкриття меморіалу почнуть будувати пішохідний міст, який з’єднає Меморіал зі сквером «На Валах».

Христина Гоголь



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!