Як у Львові планують розгортати ковідні ліжка у дитячій лікарні на Орлика і чи будуть когось виселяти

3361 0
Приміщення, яке у лікарні на Пилипа Орлика можуть віддати для хворих на коронавірус дітей, практично готове.
Фото: Дитяча лікарня на Орлика

Фото: Дитяча лікарня на Орлика

У приміщенні Львівської міської дитячої лікарні, що на вул. Пилипа Орлика, мають відкрити 100 ліжок для маленьких пацієнтів з коронавірусом. Зокрема, щоб мати змогу розгорнути додаткові ліжка для коронавірусних хворих, приміщення повинні звільнити орендарі. Про це йшлося на міській комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (пункт 2.4.1) 30 березня та позаплановому засіданні міської комісії (пункт 1.2) 1 квітня. В останньому протоколі йдеться про припинення договору оренди приміщень, що знаходяться у медзакладах.

Читайте також: У лікарні на вулиці Орлика цьогоріч планують провести першу операцію з трансплантації у дітей

Оскільки найбільшим орендарем за адресою Пилипа Орлика, 4 є Медичний Центр «NOVO», виникла пересторога, що саме їхні приміщення можуть стати резервними під ліжка для ковідних хворих.

Тvoemisto.tv звернулося за коментарем до керівництва Медичного Центру «NOVO», аби дізнатись, що їм відомо про ймовірне вивільнення приміщень.

За словами голови наглядової ради Медичного Центру «NOVO» Олександра Максимчука, їхній заклад знаходиться в лікарні вже сьомий рік. Оренду уклали на довготривалий період: одне приміщення взяли на 10 років, інше – на 25 років. Загалом в оренді 1700 квадратних метри (700 та 1000 кожна). За цей час у приміщення вони сюди вклали великі інвестиції та розмістили дороговартісне обладнання.

Медичний Центр «NOVO» працює в режимі державно-приватного партнерства, тобто з одного боку приміщення орендують, а з іншого боку є укладені договори з кількома дитячими лікарнями (лікарнею на Орлика, Західноукраїнським дитячим медичним центром та лікарнею ОХМАТДИТ). Зокрема, є квоти на безкоштовне обстеження дітей. 

«Центр «NOVO» – найбільший в Україні недержавний неприбутковий медичний заклад. Ми є установою благодійного фонду «Центр медичних інновацій». Усі гроші, які заробляємо, йдуть на реалізацію благодійних програм та розвиток нашого центру. Нам вдалось налагодити КТ та УЗД-дослідження легень для осіб, які мають підозру або підтвердження Covid-19. Їх  проводимо повністю ізольовано від інших відвідувачів. І от цього тижня почались розмови та є рішення штабу з надзвичайних ситуацій Львівської міської ради про розірвання договорів оренди за кількома адресами і на вулиці Орлика, 4 теж. Про що йдеться нам не відомо, але ми є найбільшими орендарями за цієї адресою. Наразі ніхто нічого конкретного нам не каже, проте перестороги все ж є», – каже Олександр Максимчук.

Проте, як зазначив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, йдеться про приміщення у самій дитячій лікарні.

«Специфіка штаму коронавірусу, який зараз є у Львові, така, що вражає багато молодих людей і дітей у тому числі. Для того, щоб бути готовими для різних сценаріїв, було прийнято рішення, що лікарня на Орлика може розгорнути 100 ліжкомісць. Вони у великій мірі вже є готові, туди треба підвести кисень. Паралельно ми подали документи на ковідний пакет. Найближчим часом плануємо отримати підтвердження від НСЗУ», – каже Андрій Москаленко.

Щодо орендарів, то тимчасово просили звільнити приміщення у Лікарні швидкої допомоги та Центрі екстреної медичної допомоги, каже Андрій Москаленко.

«На Орлика йдеться про розгортання ліжок у діючій лікарні, в одному з його відділень», – зазначив заступник міського голови.

У коментарі Тvoemisto.tv головний лікар дитячої лікарні Дмитро Квіт розповів, що йдеться про ізоляційний діагностичний корпус.

«Якщо дитяча лікарня ОХМАТДИТ не буде справлятися із напливом хворих на Covid-19 дітей, то додаткові ліжка можуть розгорнути у нас. Поки що ситуація не є складною, приблизна завантаженість у них в межах 20%. Якщо ж буде потреба, то ковідні ліжка у себе розгорнемо у так званому ізоляційному діагностичному корпусі. Він знаходиться в окремому будинку у складі лікарні. Приміщення обладнане киснем, є нова реанімація. Ці діти будуть відділені від тих, хто лікується в стаціонарі», – пояснив Дмитро Квіт.

За його словами, це приміщення, яке можуть віддати для хворих на коронавірус дітей, практично готове.

«Якщо буде потреба у розгортанні ліжок, то за пів дня це приміщення буде готове приймати хворих», – каже головний лікар дитячої лікарні.

На думку голови депутатської комісії охорони здоров'я та соціального захисту Львівської міської ради Валерія Веремчука, лікарня на Орлика повинна бути взагалі мало не останнім резервним варіантом для приймання хворих із коронавірусом дітей.

«Щодо Орлика, то сподіваюся, що цей варіант взагалі не доведеться задіювати. Вже краще розгорнути додаткові ліжка у 7-мій міській лікарні у Брюховичах. Цей заклад фінансується з бюджету міста. Раніше там лікували післяінфарктних хворих, зараз там діяльності ніякої немає, тим не менше гроші йдуть і на утримання, і на зарплату штату. Хворих там немає», – каже Валерій Веремчук.

Що стосується вивільнення орендарів із міських лікарень і, зокрема, Медичного Центру «NOVO», то це також, з його слів, не доцільно.

«Чув на комісії ТЕБ і НС про орендарів, але зараз не скажу, чи там йшлося про вулицю Орлика. Не бачу ні потреби, ні доцільності, ні логіки у тому, щоб їх виселяти. Ми не можемо робити поспішних і необдуманих рішень», – заявив він.

Читайте також: На Львівщині планують забезпечити додаткові 600 ліжкомісць в опорних Сovid-закладах

Фактично увесь «удар» із розгортання ліжок для коронавірусних хворих прийняв Львів та міські лікарні. За словами голови депутатської постійної комісії з питань охорони здоров’я і материнства Львівської обласної ради Анни Ярмоли, справді на Львівщині поки що не йдеться про розгортання ліжок для хворих із Covid-19.

В області мають визначитися до 8 квітня, де саме, коли і скільки розгортатимуть ліжок.

«Ми доручили Департаменту охорони здоров’я, щоб вони винайшли можливості і проаналізували, які лікарні в області будуть спроможні розгорнути додаткові ліжка. Такі напрацювання нам мають подати до 8 квітня. Це не просто взяти і розгорнути – має бути підведений кисень, підготовлені бригади, які надають допомогу, реанімації. Крім того, заклад має бути законтрактований з НСЗУ як такий, який може надавати послугу», – каже Анна Ярмола.

Нагадаємо, ще всередині березня на засіданні обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації прийняли рішення, що через складну ситуацію захворюваності на коронавірус на Львівщині почнуть збільшувати кількість ліжкомісць в опорних лікарнях області. За словами керівника робіт з ліквідації надзвичайної ситуації, заступника голови Львівської ОДА Івана Собка, необхідно забезпечити додаткових 600 ліжкомісць, щоб у випадку збільшення кількості хворих бути готовими надати належну допомогу і врятувати людські життя.

Ольга Шведа

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!