Колись могло бути 100 пар за день. Як впливають «дзеркальні дати» на вибір дня шлюбу

1470 0
2 лютого 2022 року, особлива дата, адже сьогодні – «дзеркальна дата». Хтось вважає, що у цей день треба писати список бажань на наступний рік, хтось вважає дату містичною, а хтось у цей день одружується.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

2 лютого 2022 року вважають особливою «дзеркальною» датою. Хтось каже, що у цей день треба писати список бажань на наступний рік, хтось вважає її містичною, а хтось у цей день одружується. Tvoemisto.tv навідалося до Центрального РАЦСу у Львові, що на вул. Івана Франка, 157, щоб дізнатися, чи багато пар сьогодні вже встигли вийти з будівлі чоловіком та дружиною, а скільки ще заплановано.

«Сьогодні, 2 лютого, у нашому відділі державної реєстрації Львова подали 14 заяв на державну реєстрацію, з яких дві пари скористалися послугою «шлюб за добу», – каже начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Львові Зіновій Старосцінський.

Одна з пар, яка сьогодні бере шлюб, у коментарі Tvoemisto.tv каже, що такий день обрали ще наприкінці минулого року не випадково. Сподобалося, що через «дзеркальну» дату він буде особливий.

Зіновій Старосцінський додає, що у Львові «дзеркальні дати» не надто впливають на кількість охочих зареєструвати шлюб. Більший вплив має те, що закінчується піст.

Читайте також: «Дзеркальні дати». У Львові сьогодні зареєструвати шлюб планують 24 пари

Зазначимо, що за підсумками минулого року Львівщина опинилася у п’ятірці лідерів серед інших областей за кількістю одружень та народження дітей. Так, за минулий рік в Україні РАЦСи зареєстрували понад 214 тисяч одружень. У цьому рейтингу Львівщина поступилася Києву, Дніпропетровщині, Одещині та Харківщині. Торік у Львівській області уклали майже 14 тисяч шлюбів.

«Найбільше за всі роки, які я пам’ятаю, ми могли обслуговувати до 50 пар, але це, зазвичай, були такі дні, як субота. Якщо брати ще 1980-ті роки, то могло бути і до 100 пар за один день, згідно з історією Палацу Потоцьких», – каже він.

Крім того, у Львові зараз немалою популярністю користується послуга «шлюб за добу». Лише минулого року в Україні так одружилося 38 тисяч пар, у рейтингу Львівщина п’ята.

«Послуга користується попитом серед тих громадян, які в силу певних обставин не можуть чекати місячний термін від подачі заяви до моменту реєстрації шлюбу. Процедура може відбутися як у приміщенні відділу РАЦС, так і в приміщеннях організатора відділу», – каже він.

Додамо, що у лютому цього року є кілька «дзеркальних дат», коли деякі львів’яни прагнуть зареєструвати шлюб. Перша дзеркальна дата припадає саме на сьогодні – 02.02.2022. Сьогодні у Львівській області шлюб планують зареєструвати 35 пар.

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!