«Колись це було супернаціоналістичним гаслом», – співачка Уляна Горбачевська про гаївки у Львові

6724 0
До моменту проголошення незалежності гаївки водити було страшно. Присутність на них вважалася актом непокори і культурною мікро-революцією.
Фото: 1+1

Фото: 1+1

Співачка та дослідниця автентичних українських пісень та давніх духовних напівів Уляна Горбачевська розповіла, як Україна водила гаївки та наспівала кілька давніх архаїчних та великодніх пісень.

Читайте також: «Ще такого Великодня не було!» Спогади отця про торжество у «Шевченківському гаю»

За її словами, перші гаївки у Львові відбулися у 1988 році, ще до незалежності.

«Тоді створилося Товариство Лева, а після Студентське братство. Це були перші ГО на пострадянському Львові. Як я пригадую, мені було 14, я була наймолодшим членом товариства, був сніг, було холодно, я витягнула найдавніші сорочки ще матері, і ми пішли у Шевченківський гай. Це буле трепетно і… страшно. Родичі казали мамі готувати сухарі... Бо слова з давньої гаївки на той час виглядали як супернаціоналістичне гасло. Це виглядало як диверсія проти радянської системи», –  розповіла в ефірі Tvoemisto.tv Уляна Горбачевська.

Співачка каже, що тоді була невелика когорта із 50 людей, які передавали традиції, а глядачів було до 200 людей. Сама присутність на таких гаївках була актом непокори, культурною мікро-революцією, наголошує Уляна Горбачевська.

Читайте також: Як Львів святкує Великдень-2020. Фото дня

Вона розповіла, що всі хто був у гаю, починаючи із 1988 року по 2019 рік знають популярну веснянку із Львівської області «Написала писанок». Ця веснянка про українських хлопців, яких забирали на австрійську війну.  На жаль, сьогодні тема війни знову актуальна, зазначає дослідниця.

А ще Уляна Горбачевська нагадала давню архаїчну дохристиянську веснянку. «Давні взірці української пісенної традиції – це ритуальні пісні – веснянки, купальські, русальські. Це гучні пісні, бо має відбуватися закликання весни. Як вони заспівають –  так прийде весна», - пояснює дослідниця.

«Щороку робиш прості речі, просто збираються друзі, а потім виявляється, що то традиція, яка вже має 30 років. А коли діти відчувають ритуали і ми сповнюємо їх, то ми їх передаємо і творимо традицію. Наші діти продовжуватимуть, вони не захочуть сидіти вдома і нудьгувати, бо батьки бавились на Пасху. Тому я закликаю наступного року «Всі в гай!», – закликала Уляна Горбачевська.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!