Компанія «Фрідом Авеню» не визнає своєї вини щодо обвалу будинку на проспекті Свободи

4248 0
Директор ТОВ вважає, що обвал стався, зокрема, через незадовільний стан будівлі, численні внутрішні перепланування та незамуровані і незагільзовані вентиляційні і димові канали.
Фото: Твоє Місто / Іван Станіславський

Фото: Твоє Місто / Іван Станіславський

Компанія «Фрідом Авеню» не визнає своєї провини в ситуації щодо обвалу будинку на пр. Свободи, 23, який стався вночі 26 серпня. У ТОВ впевнені, що з їхнього боку не було жодних порушень. Про це повідомив директор «Фрідом Авеню» Олег Криворучко.

«Ми не проводили жодних робіт, які могли б призвести до обвалу. Інформуємо, що на нашому об’єкті навіть не почали проводити будівельні роботи. Все, що відбувалося – це підготовка до робіт, яка включає вивіз твердих побутових відходів і завезення лише частини будматеріалів. Додатково, щоб внести ясність навколо дозволів, інформуємо, що наш об’єкт на пр. Свободи , 21 є пам’яткою архітектури місцевого значення», – йдеться у заяві.  

Читайте також: У міськраді заявили, хто мав би відшкодувати кошти за обвал зруйнованого будинку в центрі Львова 

У компанії вважають, що обвал будинку відбувся через:

  • незадовільний стан будівлі, що також підтверджується відповідними приписами державних органів, які датуються ще з 1993 р.;
  • численні внутрішні перепланування, про факт яких також є складені відповідні акти і документи;
  • незамуровані і незагільзовані вентиляційні і димові канали, які повинен був зробити балансоутримувач будівлі і власники. Це також підтверджується відповідними приписами місцевих органів.

 

«За фактом має бути відкрито відповідне провадження, має бути проведено розслідування та експертиза і як наслідок встановлені причини обвалу. Ми готові і відкриті до співпраці та надання всіх відповідних документів. Цю інформацію підтвердили в комунікаціях з містом», – додають у компанії. 

Зазначимо, що заступниця міського голови Львова з житлово-комунального господарства Ірина Маруняк заявила, що відновити зруйнований будинок на пр. Свободи, 23 повинна компанія ТОВ «Фрідом авеню», яка, за її словами, виконанувала будівельні роботи в будинку № 21. За її словами, дозвіл на виконання будівельних робіт памʼятки архітектури компанії видало Держархбудконтролю Києва 17.05.21 року. 

Читайте також: У центрі Львова вночі стався обвал житлового будинку. Фото

Нагадаємо, у пʼятницю, 26 серпня, вночі у центрі Львова відбулося часткове руйнування житлового будинку. З місця події евакуювали 12 людей, з них 4-річну дитину.  Загалом в будинку є 14 квартир, з них – три квартири пошкоджені, а також внутрішній двір і два нежитлові приміщення. Наразі в будинку відключили газо,- електро,- водопостачання. Проєктанти встановлюють причину обвалу. Згодом дадуть заключення спільно із ДСНС і слідчими про те, чи можуть люди повертатись у свої помешкання. Проводяться слідчі дії.

Співзасновниками ТОВ «Фрідом Авеню» є кіпрська компанія Pleinmont Capital LTD (90%) та АТ «ЗНВКІФ «Камет» (10%). Pleinmont Capital LTD, своєю чергою, є засновником у тринадцяти львівських компаніях, на які записані різні об'єкти нерухомості – готелі та різноманітна комерційна нерухомість, зокрема Futura HUB, що на вул. Кульпарківській, 200а. На сайті цієї компанії вказано, що вона має офіси у Львові (Futura HUB), на Кіпрі, в Ізраїлі та острові Гернсі. Кінцевими бенефіціарами ТОВ «Фрідом Авеню» є іноземці: ізраїльтянин Алон Гольштейн, директор Pleinmont Capital LTD, та австрієць Максиміліан Дежако (Maximilian Dejaco), юриcт з компанії Marxer & Partner Rechtsanwälte з Ліхтенштейну. Компанія займається, зокрема, реєстрацією приватних фундацій і трастів за місцевим законодавством.  

ТОВ «Фрідом Авеню» належить будинок на пр. Свободи, 21 з 2019 року. Компанія придбала цей будинок у ТОВ «Ріал Естейт Україна». Будинок є пам'яткою архітектури місцевого значення. «Фрідом Авеню» містобудівні умови та обмеження для проведення робіт не отримувало. Останні містобудівні умови та обмеження на цей будинок були видані ще 27 грудня 2013 року ТОВ  «Ріал Естейт Україна» на «реставрацію з пристосуванням та розширенням нежитлової будівлі за рахунок відновлення офіцини під магазин одягу».   

У Реєстрі будівельної діяльності є дані про те, що ТОВ «Фрідом Авеню» скористалося цими старими МУО та отримало два дозволи на будівництво – 28 вересня 2020 року та 17 травня 2021 року. Підрядником на будівництві є ТОВ «Девелопмент Інвест Груп», а проектувальником – ТОВ  «Арт Технікс». ТОВ «Девелопмент Інвест Груп» пов’язане з ТОВ «Фрідом Авеню» через спільного співзасновника – АТ «ЗНВКІФ «Камет».

Фото: Твоє Місто / Іван Станіславський

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!