«Ковідні» заборони у школах і ресторанах та в Україні дорожчають продукти. Головне за минулу добу

2780 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Louis Hansel @shotsoflouis for unsplash

Фото: Louis Hansel @shotsoflouis for unsplash

Covid-19 – Головне. Кабмін оприлюднив постанову про продовження карантину в Україні до кінця року. У ній, зокрема, закладам загальної середньої освіти рекомендується встановити з 15 до 30 жовтня канікули, а після 30 жовтня – перейти на дистанційне або змішане навчання. А професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої та вищої освіти – перейти з 15 жовтня до 15 листопада 2020 року на дистанційну форму навчання з виїздом студентів із гуртожитків.

Читайте також: МОЗ хоче перепрофілювати відомчі лікарні під ковідні й змінити критерії «червоної зони»

Кабмін також заборонив роботу ресторанів, кафе й інших закладів харчування після 22:00. Вона діятиме в усіх карантинних зонах. Дозволяється кур’єрська доставка та замовлення з собою (на виніс).

Європейський союз не має наміру вводити загальний карантин і закривати кордони між країнами-учасниками. Єврокомісія розробила єдину систему класифікації регіонів, яка розділить усі регіони ЄС на червону, помаранчеву, жовту і зелену зони ризику, з єдиними правилами переміщень.

У Польщі зафіксували 6 526 нових випадків коронавірусу – найбільше з початку епідемії. Рекордна кількість заражень – в Італії та Австрії, відповідно 7 332 та 1 346 осіб.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 343 особи (341 – напередодні). Разом 23 474. Одужало – 8 989 (+ 75), померло – 649 (+ 18).

Читайте також: Кабмін дозволив виділити з бюджету кошти на створення онлайн-уроків

За добу лабцентри зробили 1 257 ПЛР-тестів. Залишок у холодильнику 408 проб.

В Україні Covid-19 виявлено у 5 590 осіб (5 133 за попередню добу). Загальна кількість 276 177 пацієнтів. Одужало – 118 699 (+ 2 137), померло – 5 229 особи (+ 107).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 28 512 (+ 422), Харківська – 26 262 (+ 637), Львівська – 23 474 (+ 341) та Одеська області – 17 349 (+ 302).

Захист української мови – Смерть мовознавця. Учасники маршу на честь Дня захисників України у Києві під будівлею Офісу президента висунули вимоги ухвалити закон «Про захист української державності від проявів «колабораціонізму», створити спецкомісію, яка розглядатиме ці злочини і дієву реакцію СБУ і Нацполіції на проросійську діяльність громадян України. А також припинити обмеження ЗСУ із ведення вогню у відповідь на обстріли військ РФ на Донбасі та звільнити Венедіктову з посади генпрокурора.

Читайте також: Це не колишнє 23 «февраля» або Кого слід вітати в день Захисника Вітчизни

Читайте також: Захищати не лише на передовій. Як із маленьких справ будується захист країни

Доктор філологічних наук, професор і мовознавець Олександр Пономарів помер на 85-му році життя. Вчений опублікував сотні наукових та публіцистичних праць. Перекладав на українську із новогрецької мови та п’яти слов’янських мов. Був одним із найактивніших членів Правописної комісії, яка виправляла зрусифіковану українську мову.

Перше питання Зеленського. Президент Зеленський оголосив перше з 5 питань, які він має намір винести на опитування 25 жовтня – про довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах.

Читайте також: Львівський аеропорт вперше випередив Жуляни за кількістю пасажирів

Безробітні – Ціни на продукти. Від початку карантину статус безробітного отримали 525 тисячі людей – у Центрі зайнтості цей показник оцінюють як на 53% вищий, ніж за такий самий період торік. На одну вакансію претендує шестеро безробітних (на відповідну дату минулого року – 3 особи).

Ціни на цукор в Україні після різкого підвищення тижнем раніше трохи відкотилися, проте він буде дорожчати. Представники цукрових заводів прогнозують підвищення оптових цін на початку 2021 до 15-16 тис. грн / т (з ПДВ).

Читайте також: У Карпатах випав сніг. Фото

Валове виробництво картоплі у 2020 році очікується на рівні 20 млн тонн, овочів – на рівні 9 млн тонн проти 20,3 млн тонн і 9,7 млн тонн відповідно у 2019 році.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!