Очільник Львівщини відповів митрополиту УПЦ МП щодо заклику не порушувати права вірян

3994 0
Оскільки церкви Львівської єпархії УПЦ (МП) не дотримались норми закону щодо перейменування, їхні статути наразі втратили чинність.
Фото: Facebook/Максим Козицький

Фото: Facebook/Максим Козицький

Голова Львівської ОВА Максим Козицький відповів на публічне звернення митрополита Львівського і Галицького УПЦ (МП) Філарета щодо порушення прав віруючих, священнослужителів та релігійних громад Львівської єпархії УПЦ в деяких районах області. Зокрема, очільник Львівщини закликав правоохоронні органи перевірити наведені факти для встановлення обставин та з’ясувати, чи такі факти справді мали місце і чи було порушено законодавство.

«Високопреосвященний Митрополит Філарет (Кучеров) має розуміти та враховувати суспільні настрої жителів не лише Львівщини, а й всієї України. Українці мають повне право ставити питання щодо існування в Україні релігійних організацій, керівний центр яких є на території країни-агресора та в країні, що розв’язала проти нас війну і вбила десятки тисяч мирних жителів. Громади ж Львівської єпархії УПЦ (МП) якраз і є такими, керівний центр яких є на території країни-агресора. І це встановила спеціальна релігієзнавча експертиза», – зауважив він.

Читайте також: Митрополит Філарет УПЦ МП закликав голову Львівської ОВА забезпечити права вірян

Із його слів, якщо УПЦ (МП) вирішить надалі функціонувати у структурі РПЦ, то ситуація у суспільстві лише загострюватиметься, зокрема через війну, численні людські жертви серед мирного населення України та беззаконня російських військових.

«Мені дуже приємно, що митрополит Львівський і Галицький УПЦ (МП) Філарет так ревно переймається питаннями дотримання чинного законодавства. Тож, користуючись нагодою, хочу нагадати, що жодна громада Львівської єпархії УПЦ (МП) не виконала норм Закону України від 20.12.2018 № 2662-VIII щодо перейменування церков, центри яких є на території країни-агресора. Таким чином їхні статути наразі втратили чинність, що де-факто означає втрату правочинності цих юридичних осіб», – зазначив Козицький.

Читайте також: У Стрийській громаді заборонили діяльність УПЦ МП

У департаменті з питань культури, національностей та релігій ЛОВА у коментарі Tvoemisto.tv уточнили, що релігійна парафія може бути ліквідована за рішенням суду або за бажанням самої релігійної організації, або ж ухвалою Верховної Ради України. Львівська облдержадміністрація не має повноважень щодо закриття або ліквідації релігійних громад.

Нагадаємо, вчора, 26 травня Митрополит Львівський і Галицький Філарет опублікував на своїй сторінці у Фейсбуку відкрите звернення до голови Львівської військової адміністрації Максима Козицького, керівників поліції та СБУ Львівщини, в якому йдеться, що в деяких районах області порушують права віруючих, священнослужителів та релігійних громад Львівської єпархії УПЦ.

На Львівщині вже заборонили діяльність УПЦ МП в Городку, Стрию, Бориславі та Червонограді. Деякі громади самостійно перейшли до помісної Православної Церкви. Детальніше про те, як працює і на що впливає Російська Православна Церква в Україні, зокрема у Львові, Tvoemisto.tv аналізувало раніше, детальніше тут.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!