Критична анорексія та шок. У патронатній службі «Азова» повідомили про стан звільнених бійців

4778 0
Родичі декого зі звільнених військових не можуть впізнати своїх рідних.
Фото: СБУ

Фото: СБУ

Звільнені з полону українські військовослужбовці перебувають у шокуючому стані. Майже в усіх 215 осіб фіксують крайній ступінь анорексії. Про це повідомила голова патронатної служби «Азова» Олена Толкачова, пише «Українська Правда».

Читайте також: У звільненого з полону Михайла діанова не зрослалася рука та бракує 4 сантиметри кістки

«Стан наших військових просто шокуючий. Є випадки, коли родичі не можуть впізнати своїх рідних. Наші хлопці знесилені, контужені, дуже багато прихованих переломів та загострень різного ступеня хронічних хвороб», – сказала Толкачова.

За її словами, усім звільненим військовим зараз надають належну медичну допомогу, багато хто вже перебуває на лікуванні та відновленні. Лікарі працюють максимально злагоджено, щоб не «пропустити жодного синяка, жодної подряпини». Частину захисників невдовзі відправлять на лікування та відновлення закордон.

Разом з тим, державні органи працюють над тим, щоб якомога скоріше відновити усі документи, банківські картки, на які ці люди зможуть отримати заробітну плату.

Читайте також: Де та як проживатимуть звільнені з полону командири «Азова»

Крім того, як повідомив український омбудсмен Дмитро Лубінець, жоден з українських захисників у російському полоні не бачив представників Червоного Хреста, які брали на себе зобов'язання перевіряти стан полонених.

«Жоден із військовополонених, яких ми звільнили, не бачив представника Міжнародного комітету Червоного Хреста. Це порушення. На мій погляд, це невиконання мандата МКЧХ і ми маємо про це публічно говорити», – написав він у Telegram.

Лубінець додав, що планує на початку жовтня зустрітися з керівництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста в Женеві. Також він зауважив, що представники МКЧХ брали на себе зобов'язання щодо захисників Маріуполя, а їх мандат змушує росію виконувати Женевські конвенції.

Нагадаємо,  21 вересня увечері Україна повернула з російського полону 215 людей, серед яких було 124 офіцери. Зокрема, звільнили 108 бійців полку «Азов» та інших формувань Національної гвардії України, а також військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.

Більше про те, кого вдалося визволити з полону ворога, читайте у матеріалі.

Tvoemisto.tv розпочало серію публікацій із родинами захисників Маріуполя та «Азовсталі». Перша розмова була саме із пані Іриною, мамою звільненого з полону воїна. Повне інтерв’ю можете прочитати за посиланням.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!