Куди піти на вихідні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує.

3646 0
Перші дні другого місяця весни тішитимуть львів’ян та гостей міста гарною погодою, а культурні заклади – насиченими програмами. Театр, кіно, виставки чи концерти - Tvoemisto.tv допоможе зробити правильний вибір.
фото: lvivnews.info

фото: lvivnews.info

Театр

Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) 1 квітня, на 18:00 запрошує на оперу «Любовний напій»

Комічна опера на 2 дії

Виконується італійською мовою з українськими субтитрами

В обідню пору в маєтку Адіни селяни відпочивають, смакуючи  вино з місцевого винограду. Серед них і Неморіно, який безмежно кохає Адіну. Вона  ж не відповідає на його почуття. Усі це знають, її подружка Джанетта разом із іншими дівчатами навіть злегка глузують із нього.  З’являється Адіна. Вона розказує односельчанам легенду про Трістана та Ізольду, яку щойно прочитала. З її розповіді Неморіно дізнається про магічний еліксир кохання, завдяки якому красуня Ізольда палко покохала Трістана. Ця історія та думка про любовний напій схвилювала юнака.

Вартість квитків: 50-300 грн.

А у неділю, 2 квітня, о 18:00Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької (просп. Свободи, 28) запрошує на оперу В.-А. Моцарта «Чарівна флейта»

Опера на 2 дії

Виконується німецькою мовою з українськими субтитрами

Принц Таміно, полюючи, заблукав у горах. Його наздоганяє страшний змій. Юнак волає про допомогу і, знесилений, падає непритомний. Три Дами  приходять йому на допомогу й убивають змія. Вони захоплені красою юнака. Кожна бажає залишитися біля нього, але їх обов’язок – повідомити про все володарку, Царицю ночі.  Вони зникають .

Прокинувшись, принц бачить птахолова Папаґено, який робить вигляд, що змія переміг саме він. З`являються Три Дами, обурені вихваляннями Папаґено і карають птахолова, повісивши на його рот замок. Пані вручають Таміно медальйон із портретом Паміни, дочки Цариці ночі. Таміно закохується в портрет. Зі слів Цариці ночі, дівчину викрав злий чарівник Зарастро. Принц вирішує врятувати Паміну. У допомозі йому стане чарівна флейта, яку передають йому Дами як дарунок від їх володарки. Папаґено отримує чарівні дзвіночки і повинен, за велінням Цариці, допомагати принцові, а троє чарівних Хлопчиків покажуть дорогу до володінь Зарастро.

Вартість квитків: 50-300 грн.

 

В суботу, 1 квітня, о 18:00 на комедію Івана Миколайчука «Небилиці про Івана, знайдені в мальованій скрині з написами» кличе своїх глядачів Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької (вул. Лесі Українки,1).

Іван заньківчанський, той що Калита...

Історія цього Івана, не бідняка, і не пана, філософа, що торбу за собою всюди носить, прийшла з віків далеких. З тих часів, коли для того, щоб зробити дію не потрібно було зайвих слів.     

Коли жив той Калита, то місія його була не проста: бо Калита – князем був і слави собі трохи за життя здобув. Чи був він праведним, чи мав гріхів цілу торбину, нам не судити, але про це не будемо говорити.    

Пізніше калитою  коржик називали, і краснії дівиці на ньому доленьку шукали. А Калита все світом мандрував. І обійшовши довгую дорогу, що провела його крізь пекло до самого Бога, явився, як Месія, перед наші очі.     

Прийшов Іван до Львова, щоб нам повідать казку: про пана, що на санях, про бабку, що прагне ласки, про двох філософів, які не годні були правду з кривдою розділити. Іван все знає, він розповість, як потрібно жити. Він не боїться відьминої хати, він знає, як прозріти й сліпих полікувати.     

Дівиць довкола Івана, як червінців у пана. Вони його люблять, усе пригортають, цілують, кохають. Чи то попадя, чи стрілиця-десятниця, а завше біля Калити рум’яна дівиця.     

Іван – борець, Іван – герой, медалей повні груди. Іван прийшов, він просто тут, то ж зустрічайте його люди!

Тривалість: 2 години 30 хвилин

Вартість квитків: 50-150 грн.

 

1 та 2 квітня, о 18:00 у Львівському академічному духовному театрі «Воскресіння» (пл. генерала Григоренка, 5) ставитимуть комедійну виставу «Провінційні анекдоти».

Складна жанрова природа одноактних п'єс Олександра Вампілова, містить у собі трагічне, комічне, філософське і притчове начало. Герої – типові обивателі – і смішні, і беззахисні, і зворушливі, і часто агресивні у своєму неуцтві й брутальності. Просто звичайні люди. «Історія з метранпажем» – анекдотичний випадок з адміністратором, який ледве не помер від неймовірного жаху перед нікому незрозумілим словом «метранпаж».У притчі «Двадцять хвилин з ангелом» автор зіштовхує цинізм і бездушшя повсякденного миру, де все продається й усе купується, з дійсною безкорисливістю, на яку персонажі п'єси реагують по-різному: шофер Анчугін і експедитор Угаров, «добувають унітази для рідного міста», пропонують просто надавати новоявленому «ангелові» по шиї, а скрипаль Базильский і інженер Ступак витончено знущаються з добрих помислів Хомутова, хизуючись власною ерудицією: «Хто ви такий, щоб розкидатися сотнями? Толстой, а може Жан-Поль Сартр?» Однак, коли земна природа ангела Хомутова стає очевидною й ситуація прояснюється, усі персонажі виявляються здатними йому по-людськи поспівчувати. Адже насправді це не небожитель, а простий смертний, ще один вампіловський «блудний син».

Тривалість вистави: 2 години 30 хвилин.

Вартість квитків: 100 грн.

 

1 квітня, о 19:00 Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3) представляє виставу ««Ножі в курях, або Спадок мірошника»»

Творці вистави «Ножі в курях, або Спадок мірошника» роздумують над зіткненням світоглядних моделей і систем мислення. Забобонному і апріорі упередженому способу дивитися на речі протиставляється відкритий і гуманний погляд нової людини, сповненої невситимою жагою до постійного пізнавання і відвагою бути самітним відлюдником.

Тривалість вистави: 1 година 30 хвилин.

Вартість квитків: 80-200 грн.

 

Львівський кіноцентр (вул. Володимира Великого, 14а) 1 квітня, о 18:00 представляє виставу за мотивами творчості С. Параджанова «ЧотириДух».

У виставі перед нами постануть 4-ри образи з чотирьох фільмів. Вони водночас існують кожен окремо у своїй міфічній реальності, а з іншого боку – усі пов’язані (і до певної міри схожі) одним єдиним духом, духом їхнього творця, «режисера-живописця».

У виставі «ЧотириДух» поволі відбувається легке «переливання-переплітання» однієї історії в іншу, завдяки чому твориться одна єдина легенда, присвячена йому-генію свого діла. Самобутність та атмосферність кожного образу висвітлена за допомогою використання колоритних та асоціативних деталей. Це начебто чотири різні зарисовки, котрі творять одне суцільне полотно, де кожна частина є неповторною та невід’ємною.

Тут усе дуже символічно, ми творимо лише контур, таку собі невелику інтерпретацію, аби дати натяк чи то поштовх, щоб насправді допомогти глядачам поринути у всю глибину та неповторність дивовижного та мальовничого світу Сергія Параджанова.

Вартість квитків:

30 грн – попередній продаж

40 грн – у день показу вистави

 

Перша сцена сучасної драматургії «Драма.UA» (вул. Городоцька, 36 / дворик) 1 квітня, 19:00 запрошує на перформативне читання п’єси «Боженька».

«Боженька» – п`єса про тварин, котра вчить, як бути людиною. Ця смішна та іронічна історія може слугувати посібником для дітей з політичної історії Європи останнього століття. Втім, у ній знайдеться чимало аналогій із актуальними проблемами сучасності: різного роду дискримінації, екологічна свідомість, культ особи, загроза тоталітаризму.

Використовуючи зменшено-пестливу лексику, прості метафори, автор ніби дивується, що такі речі, як наприклад, права людини, очевидні навіть дітям, але не всім дорослим в деяких країнах. Тож, коли ваші діти запитають вас, як сталось, що в XXI столітті на демократичних, здавалось би, виборах перемагають расисти/сексисти/диктатори – просто прочитайте їм цю п`єсу.

Комедія для доросленьких та їхніх діточок

Вартість квитків: 60 грн

 

На сторітелінг «Одержима» за Лесею Українкою 2 квітня о 19:00 запрошує глядачів Львівський драматичний театр ім. Лесі Українки (вул. Городоцька, 36)

Сторітелінг — інтерактивна, експериментальна робота з класичними текстами. У перфомансі зіграють професійні актори, які також залучатимуть до участі глядачів. Вистава не буде прив’язана до сцени і відбуватиметься в різних частинах театру.

Такий формат вперше використовується в Театрі Лесі Українки, а також у практиці акторів і режисера Павла Ар’є.

Захід проводить Львівський драматичний театр імені Лесі Українки спільно з Першою сценою сучасної драматургії «Драма.UA»

Вартість квитків: 40 грн

 

Перший театр (вул. Гнатюка, 11), 1 квітня , о 14:00 запрошує магічну казку для дітей та дорослих на 2 дії  «Маленька Баба-Яга».

Чи готові Ви разом із Маленькою Бабою-Ягою поринути у світ пригод та магії? Пройти усі містичні випробування? Якщо так, то Вам – до нас!

За українською міфологією Баба-Яга – родоначальниця і предкиня усіх відьом у світі. А наша Маленька Баба-Яга ще тільки вчиться чародійству і наполегливо готується до іспитів, щоб стати справжньою відьмою. Їй допомагає вірний друг – Ворон Абрахамс, а зла Тітка Румпумпель створює перешкоди. Та Маленька Баба-Яга ладна усе подолати, аби тільки потрапити в омріяний світ дорослих відьом, танцювати разом з ними у Вальпургієву ніч на горі Блоксберг…

А можливо, треба залишитися серед людей і допомагати їм у біді своїм добрим чаклунством? Який шлях обере для себе Маленька Баба-Яга? Подивимось!

Вистава орієнтована на дітей віком від 7 років.

Вартість: 16 - 30 грн.

 

Музика

1 квітня о 19:00, у Львівській обласній філармонії (вул. Чайковського 7) відбудеться концерт джазового саксофоніста «J.Seven. З Ізраїлю з любов'ю».

Приголомшливий концерт найромантичнішої зірки ізраїльської естради саксофоніста J.Seven. У його віртуозному виконанні аранжування знаменитих композиторів сучасності – Джо Дассена, Стіві Вандера, Фаусто Поппеті, Джеймса Хартера – My Heart Will Go On (Селін Діон) з к.ф. «Титанік», і інших, виявляються не просто музикою, вони набувають особливого, тонкого, романтичного забарвлення і стають справжньою музикою любові.

J.Seven (Євген Джей Севен, Ізраїль) – унікальна людина, зірка ізраїльської естради, артист, саксофоніст, організатор урочистостей не тільки по Тель-Авіву, але і по всьому Ізраїлю. Він підпорядкував собі іспанську гітару, барабани і найбіль ніжний з усіх духових інструментів – блокфлейту. Таке дивне поєднання зухвалих (ударних і щипкових) і найніжніших (духових) інструментів дає дивовижний результат.

Вартість квитків: 110- 330 грн.

 

Також 1 квітня о 14:00 у  Львівському будинку органної та камерної музики (вул. Степана Бандери, 8) відбудеться концерт-лекція «Звуки Львова. Орган»

«Далеко не кожне місто має своє обличчя, а тим більше - свою атмосферу, барви, запахи, звуки. Львів – має. До звуків Львова вже понад 600 років вплітається звучання органів.

Молодіжний рух Експеримент та Будинок органної та камерної музики у Львові запрошують відвідати курс лекцій-концертів «Звуки Львова. ОРГАН».

Із першої лекції, яка відбудеться 1 квітня, учасники дізнаються про розвиток органного мистецтва у світі, почують один з найбільших органів в Україні, на якому буде грати Олена Мацелюх, та навіть отримають домашнє завдання до наступної лекції.

Вхід безкоштовний, за попередньою реєстрацією.

Довідки за телефоном 066 16 70 488

 

А вже 2 квітня о 17:00 приходьте у Львівський будинок органної та камерної музики (вул. Степана Бандери, 8) на концерт органіста Іллі Кудрявцева із Швейцарії.

Віртуозний органіст із Швейцарії Ілля Кудрявцев зіграє яскраву та барвиcту музику композиторів: О. Мессіана, Ж. Алена, М. Волинського, М. Дюруфле.

Ілля Кудрявцев закінчив Санкт-Петербурзьку консерваторію як піаніст і органіст і аспірантуру Королівської Академії Музики в Лондоні (по класу органа у Девіда Тіттерінгтона і по класу імпровізації у Ліонеля Рогге). З вересня 2016 року проходить стажування у органіста Бернського собору професора Даніеля Глауса (нове органобудування, органна музика 21 століття, вільна імпровізація).

З 2008 по 2009 працював асистентом на Кафедрі Органу лондонській Королівській академії музики. З 2007 по 2009 був головним органістом і кантором методистської церкви на Хайд стріт в Лондоні (одна з найстаріших методистських церков в світі).

З 2009р. живе і працює в Швейцарії, займає пост головного органіста церкви Св. Мартіна в м Листаль, а також є асистентом в Базельської церкви св. Петра і Кафедральному соборі Базеля.

Вартість квитків: 40 грн (можна придбати у касі перед концертом)

 

2 квітня о 18:00, у Львівській обласнії філармонії (вул. Чайковського 7) відбудеться концерт «Віртуози Японії».

Японський диригент Шунго Моріяма часто відвідує Україну з концертами й залучає музикантів до непересічних проектів. Львівська філармонія прийматиме його з цілою плеядою молодих японських зірок, які виконуватимуть європейську класику. «Віртуози Японії» – на філармонійній сцені у супроводі Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова».

У програмі:

Франц Ксавер Моцарт.  Увертюра-симфонія Ре мажор

Карл Марія фон Вебер. Концертіно для кларнету з оркестром, op. 26

Олександр Глазунов: Концерт для альт-саксофону та оркестру, оp.109

Людвіг ван Бетховен. Концерт для фортепіано № 3 до мінор, Op.37

Вартість квитків: 40- 80 грн.

Кіно

У Львівському кіноцентрі (вул. Володимира Великого, 14а) будуть насичені кіновихідні. Зокрема, львів’ян запрошують на покази просто неба.

Розклад показів просто неба:

1 квітня (субота) 21:00 - Патерсон (Джим Джармуш, США, 2016, романтична комедія) мовою оригіналу з субтитрами.

2 квітня (неділя) 21:00 - Тоні Ердманн (Марен Аде, Німеччина, Австрія, 2016, трагікомедія) мовою оригіналу з субтитрами;

Враховуючи швидку зміну весняної погоди, глядачів просять не забувати одягатись трохи тепліше, ніж зазвичай. Коцики, пледи також не будуть зайвими.

Придбати квитки можна онлайн.

Вартість квитків: 40 грн. У день показу квитки можна придбати і у касі за 60 грн.

Розклад звичайних показів

1 квітня (субота)

15:00 – «Рибки» (мультфільм)

17:00 – «Лев» (Гарт Девіс, Австралія, 2016, пригодницька мелодрама) мовою оригіналу з субтитрами

19:00 – «Провини наші» (Адам Сміт, Великобританія, 2016, кримінальна драма) озвучений українською мовою

21:00 – «Тоні Ердманн» (Марен Аде, Німеччина, Австрія, 2016, трагікомедія)

2 квітня (неділя)

13:30  – «Рибки» (мультфільм)

15:00 – «Рибки» (мультфільм)

16:30 – «Тоні Ердманн» (Марен Аде, Німеччина, Австрія, 2016, трагікомедія)

19:00 – «Патерсон» (Джим Джармуш, США, 2016, романтична комедія) мовою оригіналу з субтитрами

21:00 – «Провини наші» (Адам Сміт, Великобританія, 2016, кримінальна драма) мовою оригіналу з субтитрами

Вартість квитків: 40 грн.

 

«Планета кіно» ТРЦ «King Cross Leopolis» (вул. Стрийська, 30) запрошує на мультфільм «Смурфики: Загублене містечко».

Смурфики, милі гноми блакитного кольору, живуть в грибах. В їхньому містечку ніколи не буває проблем. Кожен зайнятий своєю справою і лише Смурфетта ніяк не може заспокоїтися. Вона дуже хоче зрозуміти свою міссію і знайти справу до душі. Одного разу, гуляючи по чарівному лісі, вона зустрічає дивну істоту і відправляється в захоплюючу подорож.

 

Анімаційний фільм «Смурфики: Загублене містечко» – третій повнометражний мультфільм про героїв. Перші два, що вийшли в 2011 і 2013 роках, розповідають про пригоди гномів в світі людей. Новий фільм вирішили зняти повністю анімаційним, його сюжет і атмосфера будуть максимально відповідати оригінальній історії про героїв. Створив Смурфиків бельгійський художник Пейо. Перші комікси про них побачили світ у 1958 році. Відтоді герої з'являються в коміксах, стають героями комп'ютерних ігор, випускаються у вигляді іграшок та аксесуарів. Фанати регулярно проводять флешмоби, переодягаючись у костюми Смурфів. Їх акції неодноразово потрапляли до Книги рекордів Гінеса.

Час сеансів у суботу та неділю: 3D (12:05 17:35 19:25) та 2D (10:15 13:55 15:45

Вартість квитків: 85-150 грн.

Виставки

З 22 березня по  11 квітня у Першій львівській медіатеці (вул. Мулярська, 2а)відбувається виставка «Взаємодія / Діє»

12 графічних робіт (художники: Олена Старанчук та Олег Грищенко) про реформи в Україні. Малюнки ілюструють успішні шляхи змін через взаємодію різних державних структур із громадою.

Концепція розроблена командою IREX разом з МВС України. Заторкнуті питання поліцейської та пожежної реформ, прикордонної служби, гендеру, ВПО, воїнів АТО, національних меншин, усиновлення, екології, людей з фізичними вадами.

У рамках проекту «Комунікаційна підтримка залучення громадськості до процесу реформ» міжнародної організації IREX, за фінансової підтримки Бюро з міжнародної боротьби з наркотиками та правоохоронної діяльності держдепартаменту США (INL), в партнерстві з Міжнародною організацією з розвитку права (ІDLO) та Перша Львівська Медіатека.

Вхід вільний

З 21 березня по 15 вересня у Львівській національній галереї мистецтв (вул. Стефаника, 3) триває виставка «Скарби Підгорецького замку»

Вперше за багато десятиліть (від 1939 року) частина творів мистецтва, які свого часу прикрашали інтер’єри Підгорецького замку, представлені для широкого кола глядачів. Зібрані воєдино понад 200 експонатів творять неповторний контекст, вони і самі розкриваються в ньому особливим чином, даючи нагоду безпосередньо торкнутись сторінок минувшини, відчути дух сторіч, зрештою, по-новому побачити справжні скарби, якими володіємо, їх непроминальну вартість.

На виставці «Скарби Підгорецького замку експонуватиметься українська частина колекції – твори живопису, скульптура, зброя, ужиткове мистецтво. Цілісна, продумана режисура експозиції з елементами інтерактивності має свій образ, втілила такі аспекти і форми популяризації музейних цінностей, які є адекватними сьогоденню.

Метою виставки є привернути увагу до визначної пам’ятки архітектури, яка потребує нашої спільної опіки. Адже після реставрації замку в його стіни можуть назавжди повернутись твори колишньої колекції.

 

Галерея Львівської національної академії мистецтв (вул. Кубійовича, 35б) 29 березня – 22 квітня запрошує відвідувачів на виставку живопису і художнього скла Яни Масалович «Жінка».

Виставка студентки 6 курсу кафедри художнього скла ЛНАМ. «Жінка» є ключовим концептом у творчості Яни Масалович. Вона ретранслює її образ у найрізноманітніших варіаціях: спокусницею, мінливою, хвилюючою, ніжною, тендітною наче скло, а іноді такою незворушною… Жінка – це маленький всесвіт, навколо якого все обертається.

Метою проекту є продемонструвати авторське бачення молодою художницею образу жінки, інтерпретованого у живописі та склі.

Живописні твори художниці вирізняються непересічною експресією, динамікою композиційних рішень та особливим відчуттям кольору.

Її роботи у художньому склі демонструють високий мистецький рівень, професійне володіння складними технологічними прийомами та формотворчими методами.

Вхід вільний

 

Галерея сучасного сакрального мистецтва «IconArt» (вул. Вірменська, 26) до 9 квітня демонструватиме виставку Сергія Радкевича «Контрзміна».

Контрзміна (інформаційно-живописний проект, фрагменти дослідження). Часові культурні зміни та нетривка соціальна актуальність змушують перемінюватись навіть сталі одиниці архітектури. Зміна рукотворних культових споруд. Потреба чи ситуативність?

Початкова статична структура, створена для сакральних обрядів, зазнає функціональних та ідеологічних змін. Потреба чи тимчасова актуальність?

Культова архітектура, мури якої увібрали пам’ять попередніх подій. Стіни, що покриті шаром білої фарби, утримують всю історію споруди.

Потреба чи соціально територіальна відповідальність?

Святі, немов примари, зникаючи, залишаються присутніми у багатошарових структурах стін. Зміна – потреба чи тимчасова актуальна реальність, що відповідає суспільним запитам певної території?

Вхід вільний

 

З 27 березня  по 16 квітня виставка сучасної української сценографії театру ім. Леся Курбаса буде представлена у Дитячому центрі сучасного мистецтва «Агов» (вул. Городоцька, 36)

На виставці представлено сценографію до вистав Львівського академічного театру ім. Леся Курбаса одразу від чотирьох художників – Володимира Стецьковича, Влодка Кауфмана, Богдана Поліщука та Олексія Хорошка.

 

У галереї «Дзиґа» (Львів. вул. Вірменська, 35) відбулась презентація проекту «Припущення» (об'єкти, інсталяція) арт-групи «GAZ» в рамках простору актуальної культури «LEMinarium».

Куратором проекту є  Катерина Рай, а відкривав презентацію відомий український художник, співтворець мистецького об’єднання «Дзиґа», автор виставок та творець мистецьких перформансів, інсталяцій, акцій та проектів Влодко Кауфман.

«Ми самі не знаємо відповіді, як однозначно розшифрувати наші коди, ми відкриваємо кожен раз щось нове. Активна фаза підготовки проекту тривала 2 місяці. Наша задача стояла донести свої сенси в контексті фестивалю «LEMinarium», і, на нашу думку, все вийшло. У Львові ми зараз бачимо взаємодоповнення нашої інсталяції з простором цієї галереї, і нам це дуже подобається», – розповіли  Tvoemisto.tv учасники арт-групи «GAZ» Олексій Золотарьов та Василь Грубляк.

Виставка триватиме ще всі вихідні. Вхід вільний

Загальноміська молитва за визволення України

У неділю, 2 квітня, о 15.00 біля фігури Божої Матері, що на проспекті Свободи, відбудеться загальноміська екуменічна молитва за визволення України. Цю ініціативу прийняли на засіданні Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій. Такі міжконфесійні спільні молитви відбудуться не тільки у Львові та Києві (Софійський майдан), але й по всій Україні (в обласних центрах) та діаспорі.

«Ця екуменічна молитва – це ще одне невичерпне джерело духовного єднання нас як християн, особливо в часі Великого посту. Будемо просити Господньої ласки та миру, насамперед у наших серцях. Бо тільки так зможемо спільно досягнути миру в нашому місті та  державі. Вірю, що, звернувшись до Господа єдиним серцем та єдиними устами, отримаємо наснагу витримати усі випробування із гідністю, щоб радісно зустріти воскреслого Христа», – зазначив о. Павло Дроздяк, капелан Львівської міської ради.

«Участь в цьому молебні візьмуть представники всіх конфесій міста і області. Закликаємо віруючих до спільної молитви за перемогу і мир!»,  – наголосив Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій (Рудюк).

Підготувала Марія Стахів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!