Куди поїхати на вихідні зі Львова: до містечка зі старовинним палацом та іподромом

7010 0
Усього за годину їзди від Львова розташовується давнє містечко Судова Вишня. Перші згадки про нього даються ще 981 р. Тут туристи за один день можуть побачити старовинний палац, який пережив пожежу, церкву, дата заснування якої і досі невідома, а також – іподром, де виховується чимало коней.
фото: uagerb.com, ua.igotoworld.com

фото: uagerb.com, ua.igotoworld.com

Де розташовується?

За 48 кілометрів від Львова розташовується містечко районного значення Судова Вишня. Місто знаходиться над двома річками: Раків та Вишня у Мостиському районі.

Трохи історії

Перші згадки про Судову Вишню відноситься до 981 року. Про поселення тут людей згадки можна знайти у польських джерелах.

Першу письмову згадку про Вишню (так місто називалося до 1545 р.) знаходимо у Галицько-Волинському літописі у 1230 р.

Свою теперішню назву містечко отримало після того, як з 1545 р. тут почали відбуватися щорічні виїзні суди Перемиської землі. У Судовій Вишні збирався Генеральний Сеймик Руського воєводства, куди приїздила шляхта Львівської, Перемишльської, Сяноцької, Жидачівської, а подекуди Галицької та Холмської земель вирішувати питання воєводства і обрати делегатів на коронний Сейм.

Довгий час місто перебувало у складі різних держав. Так, з 1 листопада 1918 до травня 1919 року Судова Вишня знаходилася у складі Західноукраїнської Народної Республіки, а від травня 1919 до 15 травня 1923 року — у підпорядкування тимчасової адміністрації Польщі, яка була ухвалена за підсумками Паризької мирної конференції. Від 15 травня 1923 до 16 вересня 1939  року місто входило до складу Львівського воєводства Другої Речі Посполитої.

24 липня 1944 року Судова Вишня була окупована радянськими військами. Але вже за підсумками Ялтинської конференції східна частина колишнього Львівського воєводства, у тому числі Судова Вишня, увійшли до складу УРСР, де залишалась до 1991 року.

Що подивитися?

Якщо ви плануєте поїздку до Судової Вишні, обов’язково потрібно відвідати Церкву Преображення Господнього. Це одна з найстаріших церков у місті, рік спорудження якої невідомий.

Фото: pslava.info

Історик Тадей Дмитрасевич припускав, що будівля зведена у XII–XIII ст. Спочатку церква була приміською, але після розширення Судової Вишні опинилася в його межах.

Фото: mapio.net

Судововишнянська ратуша — наступна точка, яка гідна уваги туриста. Будівля ця невелика, прямокутна у плані, двоповерхова, з невисокою, квадратною у плані ратушною вежею.

Фасад ратуші не багатий на елементи декору екстер'єр. Утім, його прикрашає хвилястий парапет даху, який вбраний оригінальною ліпниною, а також напівкруглий балкончик над головним входом. Елегантності будівлі додають також ліпнина на вежі та фігурна сиґнатурка з флюгером у формі стріли.

На вежі (на рівні четвертого поверху) вмонтовано годинник з трьома невеликими циферблатами, котрий відбиває погодинно, і з якого лунає музичний перелив. Цим судововишнянці завдячують єврейській громаді, яка зробила такий подарунок за врятовані життя у 1942 році. Про це свідчить меморіальна табличка, яка встановлена на одному з будинків центральної площі міста.

Руїни колись розкішного палацу  першої половини XIX ст. Донедавна цікавою пам'яткою архітектури Судової Вишні був палац магнатського роду Марсів. Останнім власником маєтку був Ян Марс, він же був господарем місцевого цегельного заводу. У радянські часи палац переобладнали в гуртожиток Судововишнянського зооветеринарного технікуму (до 1994).

Палац у 1936 р. Фото: castles.com.ua

Утім, кілька років тому пожежа зруйнувала споруду. Зараз вона перебуває у стані руїни. На сьогоднішній день міська влада шукає інвестора, який би взявся до реставрації об’єкту.

Фото: ua.igotoworld.com

У майбутньому тут хочуть облаштувати європейське представництво.

Фото: ua.igotoworld.com

Та не одними пам’ятками архітектури багата Судова Вишня.  При в'їзді у місто з північної сторони, при трасі Львів — Шегині — Перемишль знаходить іподром. За часів Австро-Угорщини тут розташовувався кінний завод, який був одним з найкращих у Європі. На його базі схрещували коней різних порід. У радянський період тут створили державну племінну станцію, яка займалася конярством. Сьогодні на цій території знаходиться кілька приватних підприємств, які займаються розведенням коней.

Фото ілюстративне, forum.te.ua

Як добратися?

Дістатися до Судової Вишні можна з приміського вокзалу Львова. Звідси о 7:50 відправляється електричка. У місто вона прибуває о 9:20.

Машиною ж можна доїхати трохи більше, ніж за годину. Відстань становить майже 52 кілометри, а дорога майже пряма.

За матеріалами: wikipedia.org, mistaua.com, castles.com.ua.

Опублікувала Ганна Беловольченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!