Чи проходить партія Зеленського до Львівської міської та обласної рад

3382 0
У міську, обласну ради пройти можуть ті партії, які набрали понад 5% голосів.
Фото: пресслужба ЛМР

Фото: пресслужба ЛМР

Tvoemisto.tv розпитало кілька соціологічних служб, які шанси у партії «Слуга Народу» потрапити у Львівську міську та обласну ради. 

Як розповіла соціологиня, директорка центру «Соціоінформ» Наталя Зайцева-Чіпак, президентська партія набирає максимально високий рейтинг за останні три місяці, але вона фактично на межі проходження у міську раду.

«За нашими останніми даними, якщо змоделювати результат виборів, то «Слуга народу» набирає 4,9% у Львівську міську раду. Це максимально високий рейтинг за останні три з половиною місяці. Але все дуже неоднозначно», – розповідає соціологиня.

Це дослідження проводили минулого тижня, втім результат виборів передбачити важко, її рейтинг ще може коливатись як в одну так і в іншу сторону.

Наталя Зайцева-Чіпак пояснює, що у Львові ця партія не знаходить широкої підтримки. Тому, ймовірно, що до її рейтингу працює так звана «спіраль мовчання» – це коли люди, які підтримують партію або відмовляються брати участь у дослідженні, або не визнають, що симпатизують їй, аби не натрапити на критику.

Соціологиня також додає, що рейтинг партії поза Львовом вищий. «Що стосується області, у нас є старі дані. «Слуга народу» найімовірніше потрапить у обласну раду, передбачити з яким показником складно», – каже вона.

Виборці «Слуги народу» – це люди до 39 років, більшою мірою молодь, від 18 до 29 років, зазначає соціологиня. Вона також додає, що не відомо наскільки вони вмотивовані брати участь у виборах, чи прийдуть на дільниці у неділю.

Читайте також: У Львові перед приїздом Зеленського з'явилися борди «Я підтримую президента»

Директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович у коментарі Tvoemisto.tv розповів, що найімовірніше «Слуга народу» в обласну раду потрапить «Цифри останніх досліджень не оприлюднювали. У «Слуги народу» нормальний рейтинг, вона долає 5 % бар’єр у Львівську обласну раду. У міську раду також має шанси пройти», – каже він.

Також, відповідно до дослідження соціологічної агенції «Фама», яке проводили з 14 по 17 жовтня, за за «Слугу народу» готові проголосувати 3,4% львів’ян.  

Директорка Львівської соціологічної агенції «Фама» Мар’яна Малачівська у коментарі Tvoemisto.tv каже, що хоч дослідження й показують, що партія «Слуга народу» під прохідним бар’єром у Львівську міську раду, втім кожен п’ятий виборець лише у день голосування визначається, за кого ж голосуватиме (такі результати дослідження, яке «Фама» проводила у 2015 році).   

Тож, чимало виборців все ще формують своє рішення.

Загалом, каже соціологиня, прогнозувати результати цих виборів вкрай важко, зокрема через пандемію – невідомо якою буде явка. Та через зміну виборчої системи – чимало виборців не зможуть правильно заповнити бюлетень. Соціологиня каже, що коли проводили дослідження з імітацією виборчого бюлетеня, то побачили, що з цим можуть бути труднощі.

«Люди кажуть, що прийдуть, втім, хто насправді піде, невідомо. Чи не злякаються ковіду, черг. Зрештою, ми вперше проводимо вибори і заміри в таких умовах. Інший чинник – зміна виборчої системи, тобто наскільки коректно заповнять виборчі бюлетені, скільки ж визнають недійсними», – додає вона.

Мар’яна Малачівська також каже, що «Слуга народу» проходить в обласну раду.

Вона також зауважила, що рейтинг «Слуги народу» у порівнянні із 2019 роком стрімко впав. «Якби вибори були у жовтні 2019 року, то партія «Слуга народу» до Львівської міської роди набрала б 19%. Дуже висока підтримка у них була, так як і у партії «Голос». Ці дві політсили могли переформатувати повністю склад Львівської міської ради», – зазначила вона.

Читайте також: ЗеЛьвівщина. Яким є портрет виборця Зеленського в нашому регіоні

Нагадаємо, 25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться місцеві вибори за новим адміністративно-територіальним устроєм. Обиратимуть депутатів місцевих рад та голів об’єднаних територіальних громад – ОТГ. Ці вибори відбудуться у час карантину та пандемії Covid-19, тому для всіх учасників процесу підготували низку нововведень. Детальну інструкцію для виборця та про всі зміни, до яких треба бути готовими, можна прочитати за посиланням.

Вікторія Савіцька

 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!