Київ

Пропонували евакуацію з «гарячих» місць і не тільки. У Києві ліквідували чергову схему виїзду чоловіків за кордон

778 0
Особи пропонували вивезти цивільних, зокрема людей з обмеженими можливостями, які опинилися в епіцентрі бойових дій, однак після отримання передплати зникали.
ФОТО: КИЇВСЬКА МІСЬКА ПРОКУРАТУРА / FACEBOOK

ФОТО: КИЇВСЬКА МІСЬКА ПРОКУРАТУРА / FACEBOOK

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури правоохоронними органами столиці припинено шахрайську схему, учасники якої заволодівали грошовими коштами громадян під виглядом евакуаційних перевезень та оформлення документів для перетину державного кордону. Про це повідомляють у пресслужбі прокуратури.
 
За даними слідства, упродовж 2022 року через сторінки у соціальних мережах та месенджерах особи розповсюджували рекламу про нібито надання «послуг» з вивезення людей, у тому числі з обмеженими можливостями, з тимчасово окупованих територій та регіонів, де ведуться активні бойові дії.
 
Використовуючи складну соціально-гуманітарну ситуацію в районах поблизу лінії зіткнення, вони пропонували евакуацію з Харківської, Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької областей, а також з найбільш гарячих точок зіткнень у містах Бахмут, Вугледар, Куп’янськ та ін.
 
Також учасники групи обіцяли допомогу у виготовленні документів, необхідних для перетину кордону чоловікам, які підлягають мобілізації. Вартість «послуг» становила від 20 тис. грн та залежала від терміновості та способів її виконання.
Надалі, використовуючи вразливий стан та безвихідне становище потерпілих, їх переконували у необхідності здійснення передоплати у розмірі 50%. Після отримання грошових коштів припиняли з ними подальшу комунікацію, а зобов’язання не виконували.
 
У ході проведених обшуків за місцями проживання учасників групи правоохоронці вилучили документи, що підтверджують протиправну діяльність, банківські карти, а також мобільні телефони, які були знаряддям вчинення злочинів.
 
 
За результатами розслідування одному з учасників шахрайської схеми, уродженцю Івано-Франківської області, повідомлено про підозру у пособництві в заволодінні грошовими коштами громадян, вчиненому шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 190 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.
 
Також у співпраці з правоохоронними органами Республіки Польща вживаються заходи щодо встановлення місцезнаходження інших фігурантів, їх затримання та екстрадиції в Україну.
Фото: Київська міська прокуратура / Facebook

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!