Київ

У Києві активісти закликають долучитися до збереження пам’ятки архітектури, яку двічі намагалися підпалити

936 0
Столичні активісти просять підтримати петицію. До завершення збору підписів залишилось 3 дні.

Петиція з проханням повернути в державну власність та відновити пам’ятку архітектури місцевого значення – дерев’яну дачу архітектора Едуарда Брадтмана (вул. Миколи Юнкерова, 37з'явилася на сайті столичної міськради 31 березня. До завершення збору підписів залишилось 3 дні. Про це нагадують у пам'яткоохоронному хабі «Цегла» та просять дозбирати менш як 1200 голосів.
 
У петиції активісти нагадали, що дача архітектора Брадтмана є унікальним зразком дерев’яного архітектурного мережива та однією з останніх Пущанських дач, яка зуміла пережити бої в передмістях Києва – лютого-березня 2022 року. Втім, постраждала вже в березні 2023 року від дій забудовника.


За словами автора петиції Дмитра Перова, будівля має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення і міський департамент культурної спадщини неодноразово звертався з вимогою привести будинок в належний стан. Однак, попередження контролюючого органу щоразу ігнорували.

Нагадаємо, 29 березня невідомі підпалили будівлю. Пожежа там сталася не вперше – наприкінці 2020 року там виявили два підпали.

Відомо, що будівля перебуває в приватній власності, за останніми даними, власником є ТОВ «Парк-Пуща», де бенефіціаром є президент Федерації літакового спорту та ексдепутат Київської міської ради від «Нашої України» Володимир Присяжнюк.

По сусідству з пам’яткою архітектури забудовником «ZIM Group» ведеться будівництво ЖК «Hvoya». У 2021 році активісти протестували проти забудови по сусідству з історичною пам'яткою та побоювалися її знищення.
 
ЖК Hvoja
 
Зараз там продовжують зводити 4-поверховий ЖК на 173 квартири на земельній ділянці, цільове призначення якої для індивідуальних будинків, що є незаконним. Місцеві активісти пов'язують забудовника «ZIM Group» з представником Дмитром Андрієвським з т. зв. клану Черновецьких.
 

Довідка. Двоповерхова будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення. Споруджена на початку ХХ століття, ймовірно, за проєктом архітектора Едуарда-Фердинанда Брадтмана, дача має цегляний цоколь, стіни з брусу, різьблене оздоблення та вежу зі шпилем. Наказом Мінкульту №869 від 15.10.2014 будівля поставлена на облік пам'яток архітектури.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!