Логістичні центри, офіси та хаби. Які масштабні будівництва планують реалізувати у Львові

13305 0
Тvoemisto.tv підготувало підбірку масштабних об'єктів, які уже будують або планують побудувати у Львові і в околицях.
Фото: Port

Фото: Port

Перший український ІТ-парк у Львові

У квітні цього року ТзОВ «Девелопленд Груп» отримало погодження від найбільшого державного банку Польщі BKG про надання кредиту у розмірі 81,5 млн євро на будівництво ІТ-парку у Львові. Технологічний парк з офісами для 10 000 ІТ-спеціалістів, мультифункціональним центром та науковими лабораторіями зведуть на перетині вулиць Стрийської – Чмоли.

Загальна вартість будівництва першої черги проекту становить 136 мільйонів євро. Планова дата відкриття першої черги проєкту – це друга половина 2023 року.

Innovation District IT Park – це простір, де будуть працювати та навчатись майбутні ІТ-спеціалісти. Окрім офісних приміщень, на території розмістять також кампус лабораторій, вільний доступ до яких отримають науковці та студенти з різних навчальних закладів міста. Ідеєю навчальної складової є дати студентам можливість застосовувати знання на практиці, навчатися в епіцентрі ІТ-індустрії, відвідувати події та проходити стажування в ІТ-компаніях, які будуть розміщуватися всього за кілька кроків від університету. 

Проєкт вже має перших резидентів, серед яких компанії GlobalLogic, N-iX, Intellias, SoftServe та Perfectial. Його реалізовують за участю локального інвестора та найбільшого ріал-естейт фонду світу, за підтримки і партнерства Львівського ІТ-кластеру. Генеральним підрядником будівництва буде одна з найбільших будівельних компаній Польщі – Unibep. 

У 2018 році на місці майбутнього парку заклали символічну капсулу, яка дає старт будівництву ІТ-парку. Згідно із проектом, IT-парк буде розташований на земельній ділянці розміром 10 гектарів та зможе вмістити 10 000 працівників IT-індустрії та понад 4 000 працівників суміжних галузей. Загальні інвестиції у проект становлять 180 млн доларів. Ініціатором проекту виступив Львівський IT Кластер у 2015 році. 

Планували також, що будівництво розпочнеться восени 2019 року і до кінця 2021 року хотіли завершити першу чергу. Те, як виглядатиме ІТ-парк у Львові, можна дізнатися за посиланням

Офісний кампус SoftServe

Компанія SoftServe улітку цього року стала власницею колишньої виправної колонії №48, що на вулиці Хуторівка, 2. Вона планує тут збудувати офісний кампус. «Девелопмент інжиніринг сервіс», яка придбала колонію за понад 377 млн грн, входить в групу компанії SoftServe.

Компанія ще раніше почала роботу над ідеєю створення офісного кампусу спільно з європейським арітектурним бюро. У кампусі мають намір об'єднати частину львівських офісів, а такою облаштують об'єкти для відпочинку, розвитку талантів. Окрім креативного простору, кампус стане знаковим футуристичним об'єктом. Також тут побудують школу, садочок та спортивну інфраструктуру. До створення проєкту залучать міжнародні архітектурні компанії.

На території кампусу збудують англомовні садочки та школи для дітей експатів, які працюють у SoftServe. Розпочнуть роботу над проєктом з наступного року. Попередньо планується, що його реалізація триватиме 5-6 років. 

Електронний аукціон, на якому відбувались торги за будівлі колишньої колонії загальною площею 39,8 тис. кв. метрів та земельну ділянку площею 13 гектарів, відбувся 3 червня цього року. Участь взяли сім компаній, вартість лоту зросла із 132 мільйонів гривень до понад 377 мільйонів грн. Найвищу ціну запропонувала компанія «Девелопмент інжиніринг сервіс».

За даними аналітичної системи YouСontrol, її заснували у 2015 році, власником є львів’янин Тарас Зубик. Він також є власником кількох будівельних компаній. Зокрема, уповноваженою особою у компанії ПАТ «Львівський проектний інститут», що входить у групу компаній «Софтсерв Консалтинг». Детальніше про те, як виглядатиме кампус, читайте у матеріалі.

Логістичний центр біля села Зимна Вода

Поблизу Львова відкриють найбільший логістичний центр на заході Україні. Після добудови він може стати найбільшим в Україні. Там працюватиме понад дві тисячі людей, а в Львівській ОДА сподіваються, що місцевий бюджет поповниться за рахунок нього на більш ніж 50 мільйонів гривень. 

Центр розташований на об’їзній дорозі Львова біля села Зимна Вода. До здачі минулого року була готова перша черга технопарку площею 68 тис. метрів квадратних. Тут оброблятимуть та зберігатимуть вантажі. Друга черга все ще в процесі будівництва, планували її закінчити 2021 року, а це ще 43 тисячі метрів квадратних складських приміщень і 5 тисяч офісних.

Запланована і третя черга, на неї піде ще декілька років. Якщо побудують все заплановане, то центр може стати найбільшим у країні.

Додамо, що основним орендарем приміщень першої черги є компанія Fozzy Group. Однак орендарями буде не лише вона, а й інші великі компанії. Загалом площа центру – понад 100 тис. квадратних метрів. Планували, що інвестор вкладе в будівництво приблизно 250 млн грн, зокрема і кредитних коштів, а центр мав би забезпечити роботою дві тисячі людей. Середня зарплата у Protec Zymna Voda буде 18 тисяч гривень на місяць.

Будівництвом займається львівський холдинг «Протек». До його складу входять кілька компаній, зокрема дистриб’ютор відомих міжнародних та українських виробників харчів та напоїв «Львівська пивна компанія», логістична компанія «Овертранс», будівельна компанія «Протек Девелопмент» та «Логістик Груп» – однин з найбільших в Україні операторів вторинної сировини.

Автоматизований сортувальний хаб «Укрпошти»

АТ «Укрпошта» побудує у Львові універсальний складський комплекс «Поштово-логістичний центр». Територія об’єкту повинна мати закритий периметр зі стаціонарною металевою огорожею висотою три метри. Там має бути головна складська будівля із вбудованим адміністративним блоком, три контрольно-пропускні пункти, майданчики для стоянки легкового і вантажного транспорту, автотранспортний цех, майданчик під контейнери для сміття, автозаправка, а також критий майданчик «Шиномонтаж» та автомийка портального типу.

Де саме побудують складський комплекс, наразі невідомо, але його площа має становити не менше 8 гектарів. Збудувати його мають до 2031 року. Площа сортувального центру становитиме близько 26 000 квадратних метрів.

Прогнозована вартість будівництва хабу у Львові становила 52 мільйони доларів. Однак компанія, яка будуватиме хаб, – ПП «ГО-РА» – в межах тендеру запропонувала 45 млн 999 тис. грн. Фірма зареєстрована 16 років тому у Винниках. Основий вид діяльності – агентства нерухомості, а також оптова і роздрібна торгівля. Бенефіціарним власником є Валерій Загурський. Він також раніше був керівником ТЗОВ «Гора девелоупмент», яким зараз володіє депутат облради від НРУ Богдан Гагалюк.

Новий «Епіцентр» біля Львова

Новий «Епіцентр» у Сокільниках біля Львова – окрема торгова територія, фасад якої сягатиме понад 500 метрів. В експлуатацію введуть 240 тис. квадратних метрів площ. До комплексу увійде хаб доставки, drive арена – окрема секція із будівельними матеріалами просто неба, а також великий продуктовий супермаркет. 

Серед товарів, які пропонуватимуться в гіпермаркеті, 60% займатиме продукція українських виробників. Кожне робоче місце створить додатково 5-6 робочих місць для виробників продукції. У цифрах це: 10 млн доларів інвестицій, 2 200 нових робочих місць, 18 600 тис. грн – середня заробітна плата одного працівника, 60 млн грн податків у місцевий бюджет та 140 млн в державний і понад 2 млн торгових позицій.

Наступного року планують здати першу чергу будівництва.

Логістичний центр в Пасіках-Зубрицьких

У селі Пасіки-Зубрицькі відкриють один з найбільших логістичних центрів на заході України – Port. Це – проєкт української компанії Regno, яка займається імпортом в Україну різних продуктів харчування, а також алкогольних напоїв. Загальна площа території становитиме 8,08 га. Повністю здати в експлуатацію об'єкт планують до кінця наступного року.

Будівництво ведуть почергово, і першу хочуть здати у четвертому кварталі цього року. Тут будуть 42 000 кв. м складських, адміністративних та торговельних приміщень і близько тисячі робочих місць. Окрім того, тут заплановане створення відпочинкового простору із озером та великим маяком.

Співвласники взяли бізнес-модель, за якою продається житлова нерухомість, і просто наклали її на логістичний центр. В результаті створили відділ продажу, куди можна прийти і купити приміщення в комплексі площею від 365 метрів.

На території облаштують спеціальні місця для паління, для відпочинку, харчування та для роботи персоналу, а також душові кабіни. У логістичному центрі буде своя управлінська компанія, яка на місці вирішуватиме всі питання, які можуть виникнути.

Додамо, що компанія Alterra Group працює на українському ринку нерухомості з 2016 року. Її основним профілем діяльності є управління комерційною нерухомістю. У портфелі компанії 36 об'єктів нерухомості, 420 орендарів та більше 137 500 метрів квадратнихв управлінні. Офіси компанії є у Києві, Харкові, Дніпрі, Львові та Мелітополі. У 2019 році Alterra Group започаткувала новий напрямок діяльності – девелопмент. Найбільш успішним її проєктом стала реновація великого старого складського приміщення в одному з центральних районів Києва, на місці якого побудувала бізнес-центр для ІТ. 

Regno є компанією-імпортером, яка заснована у 2014 році з метою зробити європейські продукти доступними українським споживачам. Компанія займається імпортом та дистрибуцією алкогольних напоїв, сирів, молочної продукції та делікатесів з понад 10 країн світу. Філії компанії є у Харкові, Одесі та Києві, а головний офіс – у Львові. 

Конгрес-хол біля церкви Святої Анни

У Львові планують забудувати територію колишнього військового містечка, що поблизу церкви Святої Анни. Там хочуть звести конгрес-хол, приміщення для музеїв, адмінбудівлю міськради і облаштувати один з найбільших паркінгів у місті. У квітні цього року на засіданні виконавчого комітету ЛМР вирішили, що місто незабаром оголосить міжнародний архітектурний конкурс на розробку проєкту розвитку території. 

Йдеться про територію військового містечка №7 обмежену вул. Городоцькою, вул. Тараса Шевченка, вул. Ярослава Мудрого, її площа становить 7 га. Нині там розташовані занедбані будівлі Міноборони. Будівництво конгрес-холу анонсували ще раніше, однак станом на лютий минулого року цю ділянку не передали із власності Міноборони місту. Водночас вже завтра, 4 листопада, під час сесії ЛМР депутати мають розглянути проєкт ухвали «Про надання згоди на прийняття у власність Львівської міської територіальної громади військового містечка № 7 на вулицях Городоцька, 40 та Т. Шевченка, 1, 3, 5».

Додамо, що зводити конгрес-хол мали за ініціативою міста, однак за державні кошти. Зі слів головного архітектора міста Антона Коломєйцева, на території військового містечка є цінна історична забудова, її можливо вдасться зберегти. Також там планують сформувати велику зелену зону, облаштувати громадські простори. А ще збудувати конгрес-хол, музейний комплекс і одну із найбільших парковок у місті, яка вміщуватиме до двох тисяч автомобілів.

Міський голова додав, що на території містечка планують збудувати великий конгрес-хол, який зможе працювати як концертний зал філармонії, а також збудують музей для Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Підготувала Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!