Лукашенко може віддати наказ, але Білорусь – окупована, – білоруський опозиціонер про можливе вторгнення

8400 0
До «Іскандерів», розміщених росією на території Білорусі, було заборонено допускати білоруських військових.
Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Білорусь – окупована путіним територія, і в Лукашенка немає суб’єктності та можливості для маневрів. Відтак, чого чекати від Білорусі у нинішній російсько-українській війні, залишається питанням, все дуже складно. Про це каже Tvoemisto.tv білоруський опозиціонер, координатор «Білоруського кризового центру» у Львові Олексій Францкевич.

Читайте також: Нам не потрібні пропозиції здатися. Із «Щоденника війни»

«Чого чекати з території Білорусі – питання. Її окупація почалася 1996 року і закінчилася 20 лютого 2022 року, коли російські війська не вийшли після навчань. А суб’єктність Лукашенко втратив у 2020 році після виборів, які сфальсифікував, і після мирного руху спротиву в країні, який придушив. Чи може Лукашенко зараз віддати наказ про вторгнення? Може. Але питання Білорусі та білоруської армії вже давно не вирішується в Білорусі. Після 2021 року її міністр оборони має свій кабінет у кремлі. Він отримав ключі від нього після створення ОДКБ», – вважає Францкевич.

Зазначимо, що ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку) – це військово-політична міжнародна організація, в якій переважає росія. До цієї організації ще входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан, на які де-факто поширюється сфера впливу росії.

Зі слів Олексія Францкевича, до «Іскандерів», які росія перемістила на територію Білорусі та з яких обстрілювала Україну, було заборонено підпускати білоруських військових. Тож усе це вказує на повну окупацію Білорусі.

Читайте також: Ворог перемістив «Іскандери» поблизу кордону з Рівненщиною, в рф проходить прихована мобілізація

Крім того, Францкевич зауважує, що заяви про те, що Лукашенко не знав про напад, не відповідають дійсності. Невідомо, чи він взагалі в курсі про хід подій.

Більше про те, чи можливе вторгнення Білорусі та відкриття нового фронту російсько-української війни та що означають маневри російсько-білоруських військ, читайте в інтерв’ю з білоруським опозиціонером, координатором «Білоруського кризового центру» у Львові Олексієм Францкевичем.

Роман Тищенко-Ламанський 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!