Львів відзначає Хануку: 5 особливостей святкування

3117 0
7 грудня євреї всього світу відзначають Хануку – свято перемоги світла над темрявою. Традиційно Хануку святкують 8 днів. Про особливості цього свята Tvoemisto.tv розповів равин Сіва Файнерман.
фото: vk.com, huffingtonpost, sheknows

фото: vk.com, huffingtonpost, sheknows

  • Ханука, свято світла й вогнів, починається 25-го числа єврейського місяця кіслева і триває вісім днів. У 2015 році ці дні припадають на період з вечора 6 грудня по 14 грудня. У сотнях міст світу з нагоди Хануки на площах запалюють ритуальні світильники - менори, а коли запалюють свічки вдома, світильник традиційно встановлюють  на підвіконні, щоб світло було видно перехожим.

«Менора повинна стояти на вікні, щоб всі бачили, що наступило свято Хануки. Але, першочергово, менора символізує духовне очищення», - розповідає равин Сіва Файнерман

  • Традиція пов'язує встановлення цього свята з єврейським повстанням і перемогою Маккавеїв в 167 році до нашої ери над сирійським царем Антіохом Четвертим, який заборонив іудаїзм і намагався силою затвердити багатобожжя. Коли євреї ввійшли в Єрусалим, то зайшли в храм, який був спустошений, опоганений. Під час сирійської навали там було зруйновано практично все. Неушкодженим залишився лише один глечик в якому було масло. Після вигнання загарбників з Ізраїлю євреї відновили осквернений і частково зруйнований храм міста. У день його освячення слід було запалити головний храмовий світильник - менору, вогонь якого треба підтримувати постійно. Але неоскверненого масла для світильника виявилося зовсім мало. На виготовлення ж і освячення нового вимагалося вісім днів. Однак, як свідчить переказ, Всевишній зробив чудо, й масло, якого повинно було вистачити тільки на одну ніч, горіло всі вісім днів, поки готувалося нове масло. У пам'ять про це іудеї вісім днів святкують Хануку, щовечора запалюючи в менорі ще по одній свічці. 

За словами равина Сіва Файнерман, насправді головне чудо полягало не в тому, що масло, якого вистачало на один день, давало світло на вісім днів, а в тому, що єврейський народ малою кількістю, малим числом, переміг суперника з великою силою та могутньою армією. І це чудо перемоги відбулось саме з ласки Божої. З цієї пори євреї святкують чудо Господнє.

  • На Хануку дітям дарують подарунки, зокрема гроші. Проте, призначені вони не для власних потреб чада. Ці гроші дитина повинна потратити на бідних та потребуючих. Якщо купить цукерки, то обов’язково мусить поділитись. Таким чином євреї вчать дітей звикати робити добрі справи.
  • У родинах діти зазвичай грають в «дрідл» (чотиригранна дзига). Це така іграшка, жеребкуванням визначає переможця. Під час гри діти співають «Шам гадоль шава по» (великий знак стався нам). Кому зупиняється на слово «по» (нам) забирає від інших учасників всі призи (наприклад, цукерки). Це гра для пояснення чудес: вони не завжди трапляються, але кожен має шанс їх зустріти в житті.
  • Однією з особливостей єврейського столу є безліч молочних страв. Також традиційним блюдом на Хануку є картопляні оладки з цибулею та сіллю, які подаються на стіл зі сметаною або яблучним соусом. Також обов’язковий атрибут святкового столу – пончики, посипані цукровою пудрою.

Також за інформацією: Високий Замок, УНІАН

Спілкувалась Мар'яна Федина

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!