Львівщина до травня має сформувати спроможну мережу медзакладів. Що це означає та які лікарні можуть увійти

6182 0
Натомість медзаклади, які не ввійдуть до спроможної мережі, матимуть право надалі укладати контракти з Національною службою здоровʼя.
Умовне фото / Unsplash

Умовне фото / Unsplash

На Львівщині формують перелік медичних закладів, що ввійдуть до спроможної мережі. Вона будуватиметься за принципом госпітальних округів, який, у свою чергу, поділятиметься на кластери. Так, у межах округу лікарні розділять на надкластерні, кластерні та загальні. Львівська обласна військова адміністрації має визначити перелік таких медичних закладів та подати його на затвердження Міністерству охорони здоров'я до 1 травня.

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv керівник департаменту охорони здоров'я Львівської ОВА Орест Чемерис, постанова Кабінету міністрів №174 містить критерії, відповідно до яких в області будуть надкластерні лікарні (їх може бути декілька, зокрема одна – багатопрофільна, що надає допомогу дітям), кластерні – одна на кластер, тобто на район (загалом на Львівщині таких має бути сім) та загальні заклади охорони здоров’я. Крім того, до надкластерних прирівнюють заклади, що надають високоспеціазлізовану допомогу – онко-, кардіо-, фтизіо-, перинатальні, психатричні центри. Також до спроможної мережі входять лікарні, що надають первинну медичну допомогу, і центр екстреної меддопомоги.

Читайте також: Медичні заклади на Львівщині поділять на кластери. Що зміниться

Попередньо йшлося, що близько 30 лікарень у Львівській області увійдуть до спроможної мережі, однак, додає головний медик Львівщини, ця цифра не є сталою.

«Створення спроможної мережі зумовлене постановою Кабміну про «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я» від 28 лютого 2023 року. Там йдеться про те, що обласні військові адміністрації (їхні структурні підрозділи), мають розпрацювати та подати у МОЗ перелік закладів, які сформують спроможну мережу. Якщо говорити про вимоги, то чітко визначено лише те, що може бути один або кілька дорослих надкластерних лікарень, одна дитяча, а також кластерні та загальні. Цифра може змінюватися, конкретної кількості немає», – пояснює він.

Департамент охорони здоров’я Львівської ОВА уже провів зустрічі з головами територіальних громад та головними лікарями у кожному районі. Нині збирають інформацію щодо фінансової спроможності закладів, а наступного тижня планують провести повторні слухання та сформувати перелік, який подаватимуть у МОЗ. Згодом пройдуть слухання з кожною областю, а після 1 липня Міністерство має погодити перелік.

Станом на сьогодні департамент пропонує внести до переліку три дорослі медичні заклади як надкластерні – це Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи, Львівська обласна клінчна лікарня та Перше територіальне медичне об’єднання Львова, як надкластерну дитячу – Львівську обласну дитячу клінічну лікарню Охматдит. Із кожного з семи районів на Львівщини кластерними стануть колишні опорні лікарні, що мають відділення невідкладної допомоги, куди держава інвестувала кошти, рентген-апарати, УЗД, КТ тощо. Йдеться про Стрийську центральну районну лікарню (Стрийський район), Самбірську центральну районну лікарню (Самбірський), Новояворівську районну лікарню (Яворівський), Буську центральну районну лікарню (Золочівський), Червоноградську міську лікарню (Червоноградський), Дрогобицьку центральну лікарню №1 (Дрогобицький) та Друге медичне об’єднання міста Львова (Львівський). Щодо загальних, то це, як правило, будуть усі колишні центральні районні лікарні. Вони повинні мати базовий перелік напрямків та фінансову спроможність.

Читайте також: У Львові планують створити регіональний клінічний центр медицини дитинства, об’єднавши дві дитячі лікарні

Натомість медзаклади, які не ввійдуть до спроможної мережі, продовжать функціонувати та матимуть право надалі укладати контракти з Національною службою здоровʼя. 

«Якщо той чи інший медзаклад не увійшов до спроможної мережі, то це не означає, що він не буде мати можливості працювати з НСЗУ. Жодного нормативного документа, де би було зафіксовано, що заклад, який не ввійшов в спроможну мережу, не буде законтрактований, нема. Важливо, щоби вони відповідали вимогам, умовам закупівлі та специфікаціям», – запевнив Орест Чемерис.

Нагадаємо, що на початку липня минулого року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №2347, яким запустила наступний етап медичної реформи – формування спроможної мережі лікарень. В Україні збудують систему охорони здоров'я європейського зразка, а застарілий поділ лікарень на міські, районні та обласні нівелюють. Так, зокрема, на Львівщині планували створити госпітальний округ, який передбачає надкластерні, кластерні, загальні лікарні.

Планують, що найпростіші захворювання лікуватимуть якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. У разі більш складних проблем зі здоров’ям – пацієнт потраплятиме у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги. 

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!