Львівщина – у трійці лідерів за кількістю мешканців, що підписали декларації з лікарями

936 0
Пацієнти все частіше звертаються до свого лікаря первинки, щоб вакцинуватися, вилікувати кашель чи вирішити адміністративні питання.
Фото: luxnet.ua

Фото: luxnet.ua

Понад 2,2 млн мешканців Львівщини обрали свого лікаря та уклали з ним декларацію – це 90% населення області. Вищі показники лише у Київській та Хмельницькій областях.

«Пацієнти все частіше звертаються до свого лікаря первинки, щоб вакцинуватися, вилікувати кашель чи вирішити адміністративні питання. У Львівській області працює 1897 лікарів первинної допомоги: це сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Із них 102 лікарі мають свою приватну практику», – повідомляє пресслужба Національної служби здоров’я України.

Отримати медичну допомогу на первинній ланці можна у 166 медзакладах Львівщини.

Читайте також: Колективний імунітет на Львівщині запрацює, якщо вакцинувати щодня 12 тисяч людей

Перелік безоплатних послуг, які надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри, визначений і включає консультації з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію згідно з календарем щеплень, створення електронних рецептів на «Доступні ліки», інсулін та електронних направлень на проведення досліджень чи лікування тощо.

Навантаження на лікарів первинної медичної допомоги велике. Тільки у 2021 році лікарі первинки у Львівській області: виписали понад 2,9 млн направлень (60% від всіх направлень виписаних у області), обстежили 635 тисяч пацієнтів та створили майже 720 тисяч електронних рецептів пацієнтам із хронічними захворюваннями.

«За останні місяці значна частина звернень до лікарів первинки стосується адмінпитань, хоч багато з них можна вирішити самостійно. Наприклад, Covid-сертифікат можна згенерувати в «Дії» і не турбувати лікарів, які зараз активно залучені в подолання епідемії», – зазначає директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

Читайте також: Врятуватися від Дельти, або коли Львівщина досягне колективного імунітету

Так, за даними електронної системи охорони здоров’я, за останні три місяці найпопулярнішими причинами звернень до лікарів первинної ланки є питання імунізації, кашель, потреба у профілактиці певних захворювань та адміністративні процедури.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!