Львівська галерея мистецтв бере на баланс 7 об’єктів у Жовкві

1722 0
У Галереї обіцяють відреставрувати жовківський палац.
Фото: Край

Фото: Край

Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького бере на свій баланс 7 об’єктів у Жовкві. Ідеться про замок, монастир бернардинів, дерев’яну церкву Трійці, синагогу, дві в’їзні брами та міські мури історико-архітектурного заповідника. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів речник ЛНГМ Василь Мицько.

Читайте також: Недооцінений. Що буде зі Свірзьким замком на Львівщині

За словами Василя Мицька, до кінця вересня працює ліквідаційна комісія, що звершить передачу об’єктів на баланс Галереї. Після цього ЛНГМ зможе взятись за реставрацію об’єктів, які найбільш гостро цього потребують.

«У комплексі Жовкви є об'єкти, які потребують термінових робіт. Зараз збирається вся попередня наукова проєктна документація стосовно реставрації, якої там багато, виробляється своя, складається кошторис і тоді аж зможемо взятись до роботи. Найперше, треба відремонтувати дах над так званим кухонним блоком палацу – його конструкція в аварійному стані. Раніше,  до нас, розпочались роботи в Церкві Трійці. Синагога зруйнована ще нацистами, і частково відреставрована за Радянського Союзу, але не в найгіршому стані – туди за бажанням пускають відвідувачів», – розповів Василь Мицько.

Щодо коштів на реставрацію, то, за словами речника Галереї, сподіваються на кошти від міністерства культури, а також будуть вклади свої – зароблені музеями – гроші.

«Сподіваємось отримати більше ставок у Жовкві, ніж до того було в заповідника. До речі, зараз вони працюють, приймають відвідувачів, проводять екскурсії, звісно, відповідно до карантинних вимог», – говорить Василь Мицько.

Читайте також: Олеський замок на Львівщині внесуть до держреєстру пам'яток України

У відновленому замку обіцяють показати експонати із закритих фондів Галереї, але наразі ще не можуть сказати, які.

«Про експозицію можна буде говорити на заключному етапі. У нас одні з найбагатших фондосховищ, тож ми знайдемо відповідні епосі експонати. За попередньою інформацією, маємо навіть предмети, які колись зберігались у самому замку», – каже речник Галереї.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!