Викладачка львівського вишу перемогла у міжнародному конкурсі з оповіданням про власницю Тартаківського палацу

2521 0
Оповідання «Твоя М.» здобуло перемогу в номінації «Проза».
Фото: Facebook-сторінка Галини Яценко

Фото: Facebook-сторінка Галини Яценко

Львівська письменниця, викладачка факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка Галина Яценко перемогла у Міжнародному літературному конкурсі імені Марії Урбанської. Її оповідання про меценатку та останню власницю Тартаківського палацу «Твоя М.» отримало перемогу в номінації «Проза».

Як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv авторка, спершу й не думала подаватися на конкурс, писала для себе, від душі, оскільки дуже зацікавилася доволі трагічною і водночас втаємниченою біографією Марії Урбанської. Тим більше, що спогадів про цю особистість збереглося небагато. Відомо, що вона не була заміжня, з рідних мала сестру та двох племінників, які жили за кордоном.

Читайте також: «Мене вразила історія кохання дідуся Шептицького». На екрани виходить історичний серіал про події у Львові

«Я натрапила на альманах минулорічного конкурсу, де про Марію Урбанську було трохи відомостей, і вирішила написати щось цікаве. Не чекала високих результатів, бо спершу не думала подавати на конкурс. Писала від серця, бо мені дуже ця біографія запала до душі. Я передивилася всі фото, перечитала документи. Потім мій чоловік каже мені, якщо ти вже взялася за це оповідання, то його треба обов’язково подавати на конкурс. Зазвичай, коли пишу на конкурси цілеспрямовано, дотримуюся всіх вимог, то у них не перемагаю, лише коли ось так, від серця», – каже вона.

Своє оповідання побудувала у формі п’яти листів-діалогів Марії Урбанської з Ісусом. Вона дуже міряла стати черницею, і навіть першу освіту здобувала під керівництвом черниць. Пережила п’ять ув’язнень, а потім її амністували, коли була у спецпоселенні в Сибіру. Там вона й померла, таки ставши до того черницею.

«Я написала п’ять художніх листів, в кожному з яких описала цікавий епізод з її життя, вплітаючи той трагізм і біль, який вона відчувала, відбуваючи ув’язнення. Напркилад, про її шкільництво, як вона організовувала різні вистави для дітей, я вплела в епізод, який вже є художнім домислом, хоча, можливо, і був насправді, – що Марія Урбанська у спецпоселенні навчала грамоти дівчинку-підлітка, фактично, на пальцях, і дуже була задоволена, що дитина навчилася читати. Є й інший цікавий епізод – це її поїздки до бабусі, яка була теж відомою меценаткою, опікувалася театром Скарбека (теперішній театр Заньковецької у Львові) і після своєї смерті вона залишила спадщину у вигляді стипендій для акторів, які хворіли або перебували у надзвичайних ситуаціях, тоді їх називали служителі театру», – розповідає авторка.

Читайте також: Як на Львівщині відроджують Тартаківський палац. Фото

Є в оповіданні епізод про те, як після відвідин сиротинця вона почала звертати велику увагу дітям, особливо бідним, допомагала їм здобувати освіту. Навіть свій палац у Тартакові, так як була його останньою власницею, заповіла для школи.

Додамо, що Міжнародний літературний конкурс імені Марії Урабнської проводять вдруге. Переможців обирали у номінаціях «Проза» та «Поезія». Галина Яценко зазначає, що учасники були дуже різного віку – від 7 до 78 років. Крім авторів з України, роботи на конкурс подавали учасники з Польщі та США. У січні має відбутися нагородження переможців. Авторка каже, що дуже хоче відвідати Тартаківський палац, оскільки побуває там вперше. Припускає, що згодом оповіданн «Твоя М.» може перерости  у щось більше, наприклад, історичний роман.

Юлія Осим



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!