Львівські науковці виявили понад 20 археологічних об'єктів на ділянці майбутньої об’їзної на Закарпатті

1596 0
На місцевості локалізували 14 об’єктів археології та виявили 10 нових пам’яток.
фото: ндц рятівна археологічна служба

фото: ндц рятівна археологічна служба

На ділянці майбутнього будівництва об’їзної дороги у Закарпатській області до пункту пропуску «Лужанка» (навколо м. Берегове та с. Астей) львівські археологи виявили 24 об’єкти археологічної спадщини. Археологічні вишукування на цій території науковці проводили у 2005, 2011, 2018 та 2020 роках. Загальна площа обстеження становила приблизно 8 500 га.

Як уточнила у коментарі Tvoemisto.tv речниця НДЦ «Рятівна археологічна служба» Мирослава Іваник, на місцевості локалізували 14 об’єктів археології та виявили 10 нових пам’яток, які зафіксували протягом 2020 року.

Серед зафіксованих 24 об’єктів археологічної спадщини є селища (неукріплені поселення) – 20, укріпленні поселення (городища, замчища) – 1, курганні групи (могильники) – 1, місце розташування археологічних матеріалів – 1.

За підсумками досліджень також напрацювали рекомендації та заходи, аби зберегти та вивчити пам’ятки археології.

Для довідки

Лужанка – пункт пропуску через державний кордон України на кордоні з Угорщиною. Розташований у Закарпатській області, Берегівський район, поблизу села Астей на автошляху. З угорського боку розташований пункт пропуску «Берегшурань».

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!