Львівські депутати звернулися до ВР через підвищення тарифів для ОСББ з котельнями

1531 0
Частині українців доведеться платити за газ та гарячу воду у п'ять разів більше, аніж решті громадян
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Львівські депутати від об’єднання «Самопоміч» звернулися до прем’єр-міністра України Дмитра Шмигаля, щоб у Верховній Раді пришвидшили процес прирівняння ОСББ з даховими котельнями до звичайних споживачів. Про це йдеться на сторінці фракції у Фейсбук.

«Якщо не змінять закон, частині українців доведеться платити за газ та гарячу воду у п'ять разів більше, аніж решті громадян», – йдеться у повідомленні.

Йдеться про жителів ОСББ, на даху яких обладнана газова автономна система теплопостачання, тобто газові чи дахові котельні.

Пів року тому Кабмін прирівняв такі будинки до комерційних підприємств. Це означає, що мешканці таких ОСББ мали б платити за газ у п’ять разів більше, ніж споживачі будинків без дахових котельней, йдеться у поясненні.

Більше того, такі мешканці мали б виконувати вимоги, які не притаманні іншій частині населення. Йдеться про подобове коригування, відхилення від лімітів не менше 3%, нарахування штрафних санкцій за недотримання використання замовлених обсягів газу, сплата авансових платежів за газ не менше 3% тощо.

У своєму зверненні депутатка «Самопомочі» Любов Давидович вказала, що у випадку, якщо змін не приймуть в максимально короткі терміни, є загроза зриву опалювального сезону по всій Україні.

«Мешканці не мають платити за воду та газ у п’ять разів більше, аніж їх сусіди без котельні на даху. Такий несправедливий підхід у встановленні цін – абсурдний!», – додає вона.

Як наголосив у коментарі Тvoemisto.tv правовий експерт ГО Ресурсний центр для ОСББ Андрій Бурий, на ОСББ з даховими котельнями лягає дуже велике навантаження. По суті, увесь розрахунок за спожитий газ йшов платіжкою на об’єднання, яке має дахові котельні, що використовували для підігріву води та опалення.

«Тариф для ОСББ з даховими котельнями був зовсім інший, завищений. По суті, такий, як ринкова вартість на біржах. Крім того, для таких ОСББ є вимога відкриття спецрахунків. Їх обслуговування також не дешеве. Це ще десь плюс тисяча гривень за обслуговування», – каже експерт.

За словами Андрія Бурого, якщо ОСББ з даховими котельнями прирівняють до звичайних споживачів, це може вирішити чимало проблем. Головне – вони платитимуть за газ, як звичайні споживачі, що, по суті, так і є.

«Гадаю, таке рішення є цілком можливим та виправданим. Зараз виходить так, що їх прирівняли до великих виробників теплової енергії. Це не правильно. ОСББ – це неприбуткова організація, яка не заробляє на цьому», – каже співрозмовник.

У Львові ОСББ з даховими котельнями, за словами Андрія Бурого, досить багато. Здебільшого вони є в новобудовах.

«Основна мета при будівництві будинків – економія газу, щоб можна було самостійно регулювати споживання газу у будинках. А вийшло так, що все навпаки – будинок з даховими котельнями стали тягарями для співвласників», – додав він.

Публікація в рамках програми висвітлення діяльності Львівської міської ради

Ольга Шведа

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!