Львівські дитячі онкологи вперше застосували новий протокол для лікування пухлини мозку

892 0
Медики Центру розпочали лікування 10-річної Марти за новим протоколом, коли одночасно застосовують хімієтерапію та променеву терапію.
Фото: google.com

Фото: google.com

Дитячі онкологи Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру вперше застосували новий протокол для лікування пухлини мозку 10-річної дівчинки зі Стрия, у якої діагностували медулобластому – пухлину мозку.

Джерело: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

Марта потрапила у лікарню вже після видалення пухлини у важкому стані – з моторною афазією, геміпарезом зліва, практично нерухома. Медики Центру розпочали лікування за новим протоколом, коли одночасно застосовують хімієтерапію та променеву терапію. Дитячі онкологи щоденно контролюють стан дитини та лабораторні показники, мають змогу швидко реагувати на відхилення та продовжувати заплановане лікування. Із таким веденням пацієнта вони ознайомились під час свого недавнього стажування у Нідерландах.

Читайте також: Шанс на одужання. Відтепер діти з онконедугами у Львові отримуватимуть ліки нового покоління

Зараз вона успішно відновлюється: уже може говорити, починає самостійно ходити. Із юною пацієнткою працює мультидисциплінарна команда лікарні – онкологи, хірурги, невролог, педіатр, логопед, ерготерапевт, реабілітолог тощо.

Онкологиня Центру Христина Запоточна зауважила, що оптимізму у прогнозі додає раннє звернення пацієнтки до лікарів, оскільки батьки одразу били на сполох, коли у донечки з’явилась ранкова нудота та блювання без причини, головний біль, сонливість та млявість. Місцеві медики спочатку призначили лікування від кишкової інфекції, авітамінозу, та коли у пацієнтки з’явилось похитування при ходьбі і посилився головний біль, мама звернулась у приватну клініку, фахівці якої запідозрили пухлину у голові. Обстеження у Львові підтвердили діагноз, дівчинку прооперували нейрохірурги.

Читайте також: У Львові виконали першу трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку дитині

«До хвороби донечка не відрізнялась від однолітків. Вона була жвава, любила активні ігри з друзями, плавати. Цей діагноз нас не просто шокував», – додає мама Марти.

Медики лікарні радять батькам звертати увагу на скарги дітей на зміни  самопочуття. Якщо у дитини з’явились головні болі, нудота і блювання особливо з ранку при пробудженні, зверніться до фахівця та перевірте стан здоров’я малечі.

Нагадаємо, що медики Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру напередодні врятували однорічну Евеліну, у якої виявили нейробластому у грудному відділі хребта. Пухлина здавлювала легені малечі та заважала диханню, тому відлік йшов на години. 

Ольга Коваль

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!