Львівські хірурги видалили кисту селезінки, яка могла призвести до внутрішньої кровотечі

714 0
7 років пацієнтка жила із загрозою розриву утвору.
Фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

Фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

17-річній дівчині видалили кисту, зберігши селезінку неушкодженою. Хірурги Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру успішно її прооперували, тепер пацієнтка зможе повернутися до активного життя. Про це повідомили  у пресслужбі медцентру.

Про свій діагноз Анастасія дізналась випадково під час УЗД ще у 10 років. Тоді лікарі з’ясували, що потрібно вирізати селезінку, тому на операцію її батьки не погодились. 7 років пацієнтка жила із загрозою розриву утвору та початку внутрішньої кровотечі. Їй довелося відмовитися від свого активного способу життя.

«Я добре вчилась у школі, і уже тоді знала, що селезінка – важливий орган кровотворної системи. Тож шукали різні способи лікування. Однак за кілька років зрозуміла, що не хочу все життя перебувати на дієті і мати обмеження щодо фізичних навантажень», – каже дівчина.

Читайте також: Через пневмонію 2-річному хлопчику у Львові видалили 10% правої легені

Так, спеціалісти Центру запропонували їй мініінвазивну, лапароскопічну, а головне – органозберігаючу операцію.

«У юнки виявили кисту селезінки великих розмірів, нижній полюс органу весь був занятий утвором. Проте нам вдалось зберегти орган, і це дуже добре, адже селезінка виконує низку важливих функцій, зокрема, в імунній системі», –  додав лікар дівчинки Андрій Кузик.

За його словами, операція виконується через три невеликих проколи і триває до двох годин. Дитина відновлюється дуже швидко, оскільки травмування є мінімальним. Зазвичай рецидив виникає вкрай рідко. Зараз пацієнтка майже одужала і повернулась до звичного життя.

Читайте також: За що треба платити в Першому ТМО. Розмова з керівництвом лікарні

У лікарні зазначили, що трапляються також постравматичні кисти, зокрема після ударів у живіт, внаслідок падінь чи автомобільних аварій. Найбільш небезпечним є розрив кисти із вивільненням її вмісту у черевну порожнину, адже тоді виникає важка інтоксикація, наростає больовий синдром, може виникнути перитоніт.

Нагадаємо, що львівські хірурги лікарні святого Миколая врятували пацієнта із рідкісною патологією кишківника. Таке захворювання трапляється лише у 0,1% пацієнтів.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!