Львівські медики вперше встановили постійний кардіостимулятор 94-річній жінці

1926 0
Серце пацієнтки без втручання могло зупинитися будь-якої миті.
Фото: Олег Самчук

Фото: Олег Самчук

У Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги встановили перший постійний кардіостимулятор. Про це повідомив головний лікар медзакладу Олег Самчук.

Читайте також: Завдання вижити: як рятують львів'ян у Лікарні швидкої допомоги

Це пристрій розміром з сірникову коробку і вагою 30-50 грамів, який генерує електричні імпульси і запобігає зупинці серця. Його імплантували 94-річній жінці, яка потрапила до лікарні з критично низькою частотою серцевих скорочень, набряком легень та кардіогенним шоком. Серце пацієнтки без втручання могло зупинитися будь-якої миті.

Щоб цьому запобігти, всередину серця через підключичну вену спеціалісти ввели тонкі електроди, які мають проводити імпульси від пристрою до серцевого м‘язу. Операцію виконували під місцевим наркозом і рентгенологічним контролем. Вона тривала півтори години і минула успішно.

Тепер у серці жінки пристрій із батареєю та електронною схемою, яка працює як маленький комп’ютер. Він контролює електричну активність серця і надсилає електричні імпульси в нього, коли те уповільнює активність.

Читайте також: У львівській лікарні швидкої допомоги вперше провели операцію на відкритому серці. Відео

Наразі пацієнтка почувається добре. Вона під наглядом лікарів.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!